Bandysidan.nu


7 omgångar - nu vänder serien

publicerat 2004-12-07

Uppmärksamma läsare har märkt att de inte blev något Fredagsbrev i fredags. Undertecknad hade tänkt sig att skriva om att serien vänder, efter fredagskvällens matcher, men han blev så upphetsad av att Bollnäs höll undan till knapp men säker skrällseger över Sandviken, att det inte blev något av det hela.
Nu var det dags för ett nytt försök, fast inte i ett Fredagsbrev utan i en "vanlig" krönika, men temat är detsamma: Att serien nu vänder.

Först och främst vill jag skryta med att "min idé" Vetlanda BK gått mycket starkt. Man leder den södra allsvenskan med 12 poäng och med det är man bäst i landet. Bakom framgången ligger den strikta defensiven med bara 13 insläppta mål på 7 omgångar, vilket innebär blott 1,8 insläppta mål per match. Målvakten Andreas Bergwall och försvararna Rolf Hedberg och Andrej Sannikov är de viktigaste spelarna defensivt. Offensivt är det dock lite uddlöst, med bara 23 mål så är det knapert. Med 23 mål är man tredjesämst i Allsvenskan, bara Gripen/Trollhättan BK och Västanfors IF har gjort färre. Vill man ha fortsatt framgång i resterande allsvenska och kommande elitserie så måste klubben få fart på målskyttet, och duktiga spelare som Håkan Adolfsson, Björn Einarsson, Daniel Svedberg och Stefan Nordén måste kliva fram.

Både norra och södra allsvenskan är tät kring fjärdeplatsen. I södra kan man med 7 omgångar kvar säga att det står mellan fyra lag om vilka som ska ta dom två sista elitserieplatserna: Västerås SK (trea), Boltic/Göta (fyra), IFK Vänersborg (femma) och Katrineholms SK (sexa). Mitt inte så värst modig tips går ut på att VSK och Boltic tar dom sista platserna. VSK är bästa laget och "går alltid vidare", medan Boltic imponerar i jämförelse med ifjol.
Gripen/Trollhättan BK och IFK Motala har 3 respektive 1 poäng och känns redan avhängda. Gripen kan skylla på oturen då man med lite flyt hade kunnat ha betydligt fler poäng. Motala däremot har det riktigt tungt, med skade- och sjukdomsproblem på en redan lövtunn trupp.

Elitseriestriden i norra är nästan ännu bitskare än den i södra. Ynka 3 poäng mellan ettan Sandvikens AIK och femman Brobergs IF och det gör att seger eller förlust kan avgöra såväl mittstriden som toppstriden. Lagen tar poäng av varandra om vartannat och såväl Bollnäs som Broberg är i allra högsta grad involverad i toppstriden. Sandviken, Edsbyns IF och Hammarby IF har saken i egna händer, men exempelvis Edsbyn borde kunna få en formsvacka efter deras kinkiga spelprogram och då kan deras elitserieplats vara i fara. Men det troliga är att Bollnäs och Broberg slås om den fjärde och sista platsen. Fördel Bollnäs som har bättre målskillnad samt kommande möte på hemmaplan.
I botten av den norra tabellen finner vi inte helt oväntat Falu BS och Västanfors IF. Trots att "Fläkten" fortfarande står på 0 poäng så har dom ändå imponerat mer på mig än nästjumbon Falun. Västanfors hade länge Bollnäs på gaffeln, man skapade stora bekymmer för Kalix Bandy och nu senast hade man Broberg i gungning. Man skulle behöva den där lilla extra kraften i anfallet, då skulle man kunna hamna före ett lag som Falun. Jag ser mycket fram emot att få se Fläkten på Sävstaås.
Till sist i norrgruppen vill jag också kommentera Kalix, som jag är mycket besviken på. Med bara 4 poäng så är man lite i ett ingenmansland. Det blir svårt att ta 5 poäng på Bollnäs som nu har den sista elitserieplatsen.

Till sist lite spelarstatistik!
Det är David Karlsson och Magnus Muhrén som leder den allsvenska skytteligan så här långt med 15 mål var. Tätt efter skuggar en liten överraskning i Brobergs Stefan Larsson på 12 mål, och därefter de båda Villaiterna Ari Holopainen och Daniel Andersson på 11 respektive 9 mål.
På assistfronten är det Bollnäs Hans Åström som med 8 assist har gjort flest målgivande passningar den här säsongen. Lite kuriosa för Hasse Åström är att han den här säsongen med största sannolikhet kommer att göra sitt 400:ade allsvenska mål. Efter Hasse Åström på förstaplatsen så har Dan Hjelm, Daniel Burvall-Jonsson och Daniel Svedberg alla gjort 6 assist var.
I toppen av poängligan hittar vi naturligtvis poängkungen Magnus Muhrén som gjort 20 poäng, men David Karlsson och Hasse Åström är inte långt efter med 17 respektive 14 poäng.
Statistiken kommer ifrån Kentas Bandysida.

Skriven av: Gustaf Lindborg