Umeå banby gjorde en "Brink"

publicerat 2003-03-09

Inför denna match var förutsättningarna enkla. En seger för Karlsborg och de var klara för div 1 nästa år. Umeå behövde alltså poäng med sig hem för att få spela den slutliga matchen mot Rättvik på onsdag. Matcherna mellan lagen brukar vara jämna och den inleds också på detta sätt. Först att göra mål är Karlsborgs Illarionov som blir frispelad och enkelt kan göra 1-0 efter knappt 4 minuters spel.

Båda lagen skapar målchanser, och KBK är riktigt duktiga på att skaffa hörnor, men de är inledningsvis resultatlösa. Efter 20 minuters spel kommer den första utvisningen. Det är Rikard Lundström som åker ut för slag på skridsko. Ett par minuter efter utvisningen gör Claes ett riktigt bra utkast till Erik Zackrisson, som gör ett fint förarbeten innan han passar fram till Håkan Hermansson som får på ett riktigt bra skott efter isen och det skottet betyder 1-1. Knappa halvtimmen har gått när Karlsborg råkar ut för nästa utvisning. Det är Tommy Vanhaniemi som åker ut för slag på skrisdsko. Frislaget är nere vid hörnflagg på väsntersidan från Umeå sett. Det går i muren ut till hörna. Som försteskytt står Andreas Bergström som knappt får något rus alls på sig och kan skjuta in Umeåledning 1-2.

Inom några minuter efter detta skapar Karlsborg två mål. Först genom Lars Edvartssen och sedan genom Michail Illarionov. Mellan målen hinner Umeå få Jörgen Hålldin utvisad 10 minuter för fasthållning. Efter detta skapar Umeå flera riktigt bra målchanser och Peter Sundströms skott i stolpen som sedan letar sig via Karlsborgsspelare ut till hörna var en av de bättre. Hörnan blir mycket bra slagen, men Karlsborgs utespelare räddar dubbelt på mållinjen. I stället är det Karlsborg som lyckas göra ytterligare ett mål innan halvtid. 4-2 görs genom Mardakin. Strax innan halvtid får Petter Kindmalm en 10-minutersutvisning för bentackling.

Under den första halvleken sträcker sig Håkan Hermansson rejält och måste utgå. Hermansson som är en mycket viktig spelare i de jämna matcherna. I början av den andra halvleken öppnar Karlsborg i ett hårt tempo och efter 3 mål på de första 10 minuterna så går luften helt ur Umeå, som i stort sett slutar spela. Den sista dryga halvtimmen är det ingen riktig match, utan Karlsborg gör lite som de vill. Att Umeå slutar spela innebär att siffrorna rinner iväg. Ingen i backlinjen orkar göra något åt Karlsborgsanfallen, utan de får åka igenom hela tiden och göra mål. I den sista halvtimmen gör Karlsborg 10 mål, men matchen i sig var död redan innan. Umeå var mycket bra med i början, men en bit in i andra så var de lika stillastående som Jörgen Brink i VM-stafetten nyligen. De spelare som var på plats gjorde så gott de kunde, de som inte var på plats får ta på sig att det inte gick bättre än det gjorde.

I och med segern blir Karlsborg tvåa i kvalet och kommer nästa säsong att göra Nyborg sällskap i div 1. Umeå får ta ytterligare ett år i div 2. Med bättre förutsättningar, i form av konstfruset, så kan Umeå mycket väl ta steget upp nästa år.

Målskyttar
KBK: Alexander Mardakin 4, Erik Olovsson 4, Jocke Wallgren 3, Lars Edvartssen 2, Michail Illarionov 2 och Allexander Illarionov 2
UBS: Andreas Bergström, Erik Zackrisson