Bandysidan.nu


Matchvinnare avgör fighten

publicerat 2005-03-19

På söndag möts Edsbyns IF och Sandvikens AIK i vad som kan bli en riktig höjdarfinal. Det är två spelande lag som gör upp om guldet, och enligt krönikören så är det matchvinnartyperna som kommer att avgöra fighten.

Så var det då dags för den stora finalen. Vi har med andra ord nått kulmen på en lång och mycket lyckad säsong. Det är kul att vi är framme vid slutstationen, men vi har inte lidit under resans gång. Vi har haft god underhållning hittills. Och då menar jag på så vis att vi har fått se många oerhört läckra mål och ännu flera härliga matcher med både kamp och finess. Det är bara att hoppas på att nästa säsong kan bjuda på ett lika bra spel, och det borde det kunna göra om spelare som Andreas Eskhult, Sami Laakkonen och Fredrik Rinaldo kommer tillbaka i Allsvenskan.
Som grädde på moset så har SVT sänt en "hel drös" med matcher från säsongen. Variationen har varit god; World Cup, Allsvenskan, Världsmästerskapet, Elitserien och nu slutspelet. De flesta matcher som jag har sett i teve har varit underhållande, så kanalen har gjort bra val av matcher. Hoppas det blir ännu fler matcher till säsongen 2005/2006, för det har varit en höjdare att lyssna på Fredrik, Chris och Elis i vinter.
Förresten killar, ledsen att jag höll på att riva studion i söndags...

Festfixaren Söderholm

Det ena laget i finalen är Edsbyns IF, som i matchen räknas som hemmalag. Edsbyn är regerande svenska mästare efter att förra året ha besegrat Hammarby IF i finalen efter en riktigt imponerande vändning. Edsbyn har efter några års framgångar börjat skaffa sig värdefull slutspelsrutin nu - även på klubbens yngre spelare.
Den finalrutin som kombattanterna Sandvikens AIK har, den saknar dock Edsbyn. "Stålmännen" har nämligen spelat sex finaler de senaste nio åren, varav man har vunnit fyra av dem. Det är ett minst sagt imponerande facit. Dessutom har man ju "festfixaren" Stefan Söderholm i laget, han som vunnit fyra guld sedan år 2000; tre i Sandviken och ett i just Edsbyn.
- Det är såklart kul, men det är nog mest tillfälligheter. Jag har haft förmånen att spela i lag med väldigt bra spelare och då får man också möjlighet att vinna saker, sa Söderholm till Arbetarbladet i veckan.
Statistiken talar därför för Lill-Dino och Sandviken.

Fosshaug frälste

Statistiken till trots - ingen överlever på gamla meriter. Formen hos lagen är viktig och även om det känns jämnt lagen emellan så är det knapp fördel även där för Sandviken, känns det som. En knackig inledning mot Hammarby följdes av tre raka viktorior och avancemang till semifinalspel där överraskningslaget Bollnäs GoIF väntade. Dem gjorde Sandvikarna processen kort med - det tighta resultatet i match tre berodde bara på att det var snöskottning istället för bandy på Jernvallen. Matchvinnande 4-3 gjorde Per Fosshaug.
- Ett av de viktigaste mål jag gjort, kan knappt tro att man är i final igen efter all turbulens senaste året, sade en glad Pelle Fosshaug efter matchen till Ljusnan.
Med dessa matcher i kroppen så har spelare som Joel Othén, Gustav Björkman, Magnus Muhrén och inte minst Per Fosshaug full form.
Formen hos Edsbyn är mer diffus. Vetlanda var inga problem i kvarten, varken inför eller i praktiken. Det var semifinalmötet mot Villa Lidköping BK som var "den moraliska finalen". Så lät det i alla fall inför den matchserien. Men Villa skulle visa sig sälja sig förvånansvärt billigt och vann bara en match. Johan Esplund & kompani var dock nära att få till en avgörande match på Villa Isstadion när man i den fjärde matchen hämtade upp 6-1 till 7-6. Men de rödblå höll sig över ytan och vann med 10-6.
- Men det var en pärs, visst var det stirrigt och många tankar under andra halvlek när Villa närmade sig men killarna gör det bra, vi var nära att tappa matchen, men reste oss och fixade det, sade Edsbyntränaren Ola Johansson till Ljusnan efter matchen.

[h]Många tänkbara matchvinnare i båda lagen[/h] Förutom formen så är det viktigt att ha matchvinnare i laget nu när det valkas SM-final. Det kanske är det viktigaste av allt. En matchvinnare är också en spelartyp som inte behöver någon speciell form för att avgöra - matchvinnaren står där på rätt ställe vid rätt tidpunkt och utan pardon sätter dit bollen i nät. Få har den förmågan, men dessa lag har några.
I Sandviken skrev jag tidigare om Joel Othén, Gustav Björkman, Magnus Muhrén och Pelle Fosshaug. Denna kvartett har visat att man håller för epitet matchvinnare. Målvakten Othén har agerat levande vägg i buren under hela slutspelet vilket hjälpt klubben till final och Björkman går med ett hejdundrande självförtroende fram som en pansarvagn i offensivt straffområde. Murren och Pelle behöver ingen närmare presentation.
Edsbyn har även dom ett tungt artilleri, främst inom offensiven. Spelare som Daniel Liw, Magnus Olsson, Joakim Hedqvist och Jonas Edling inger respekt i vilket försvar som helst. Liw och Kuben är otroliga bolltrollare och skridskoåkare och Hedqvist och Edling har på slutet bevisat att man sätter alla lägen. Den enda man fortfarande väntar på är Patrik Rönnkvist. Hans förkylning, eller vad det nu var, som han hade i höstas verkar hänga i än. Kan han vakna till liv i finalen?
Men man ska för all del i världen inte underskatta böndernas defensiv heller. Det går ingen nöd bakåt med Petteri Lampinen som libero och Anders Svensson i målet.

[h]Hedqvist och Edling blir tungan på vågen[/h] I finalen så kommer båda lagen med allra största sannolikhet att ställa upp med bästa lag. Edsbyns försvarsklippa Peter Thörnberg har dragits med jobbiga smärtor i ljumskarna under hela säsongen, men i en SM-final viker ingen ner sig. Även Sandvikens Henrik Hagberg har haft skadeproblem men enligt förra veckans tevesändning så är spel självklart. Annars är det i skrivande stund inga frågetecken alls, dock så ska det tilläggas att långtidsskadade Patrik Södergren naturligtvis inte spelar.

Till sist så hade jag tänkt spekulera lite kort kring resultatet. Det första man kan konstatera är att det med största sannolikhet blir en tät och tuff final. Sandviken har formen men Edsbyn har matchvinnarna med stort M. Jocke Hedqvist och Jonas Edling är glödheta - och blir tungan på vågen.

Undertecknads tips blir 6-4 till Edsbyn.

Skriven av: Gustaf Lindborg