Årets BandyVM, och framtidens
2009-01-25BandyVM har nu avslutats och 40 bandymatcher har spelats i Västerås, samt 4 matcher på andra orter. Matcherna och deltagarnländerna har haft oerhört skiftande kvalitet. Ända från toppländerna Sverige och Ryssland ner till B-nationer som Ungern och Mongoliet. På det stora hela har det varit ett mycket trevligt VM, men ett par moln har ändock synts på himlen. Då syftar jag inte enbart på de moln med nederbörd som anlände under finalhelgen.
Johan Andersson, Världsmästare! Foto: Torbjörn Lindquist
Västerås har stått som värd för BandyVM en vecka, och det har varit en vecka av såväl bra som dålig bandy spelat av 13 olika länder. Veckan började med en rysk storseger över Norge med hela 19-0. Veckans avslutning blev betydligt jämnare och Sverige blev världsmästare efter en välspelad och spelmässigt jämn match, där Sverige till slut går ifrån och vinner med hela 6-1. Dessutom vann Vitryssland en väldigt jämn match mot USA med 3-1 i kvalet till A-gruppen, medan Kazakhstan skakade Finland ordentligt och hämtade upp 2-målsunderläge två gånger innan finnarna kunde gå ifrån till 7-5. Bandysidan.nu har dokumenterat BandyVM i sitt fotoalbum
Något som kommenterats en hel del är skillnaden mellan de fyra bästa länderna i VM (Sverige, Finland, Ryssland samt Kazakhstan) och de övriga länderna i A-gruppen Norge och Vitryssland. För att det inte ska bli så många matcher med stora resultat diskutteras nu inom FIB att i framtiden införa tre grupper. Dessutom kommer fler länder att delta i framtiden, närmast diskutteras Ukraina. Exakt utformning av VM vid tre grupper kommer framtida diskussioner att utvisa, men det är helt klart en spännande tid vi bandyintresserade står inför internationellt. I mitt personliga tycke bör A-gruppen bestå av 4 länder, B-gruppen av 4-5 länder och C-gruppen av resterande (i dagsläget 4-5) länder.
Något som varit mycket tydligt under detta VM är hur mycket bandyn utvecklats under det senaste deceniet. Om vi tittar på länder som Sverige, Ryssland och Finland så har spelet blivit mycket snabbare offensivt, samtidigt som defensiven prioriterats mer och mer under denna period. Det är också tydligt att nästan alla länder, både i A-gruppen och i B-gruppen gått framåt kraftigt de senaste åren. Utom då Norge, som till synes har tappat en hel del i styrka. Det stora problemet är bara att de länder som utvecklats allra mest är de länder som var bäst från början, det vill säga Sverige och Ryssland. I dessa länder får ungdomarna bra träning redan i tidig ålder, och det finns gott om bandylag av god kvalitet att spela i. För övrigt är det bara 3 länder (Norge, Finland och USA) som har serieverksamhet, och Kazakhstan som har ett lag i ryska div 1.
Vad behövs då för att lagen i B-gruppen ska utvecklas? Något som togs upp av flera länder under presskonferenserna efter B-gruppens placeringsmatcher är möjligheten till träning och matchspel innan VM. Antingen veckan innan VM, eller under en tidigare period. I Kanada finns planer på att införa en liga med minst 3-4 lag, både på herrsidan och damsidan för att öka på mängden matchträning. "Om vi tittar på lag som Dynamo och Edsbyn. Om deras spelare inte fick spela en match och inte beträda en stor plan på hela säsongen skulle de förlora mot betydligt sämre lag i slutet av säsongen", säger de. Det nämns också i samband med dessa presskonferenser att länderna får tröjor och en del annan material sponsrade idag, men frågan är om det inte är annan hjälp som behövs. Hjälp med träning i olika former.
Vad gäller planer på fullstora bandyplaner så ser det inte så ljust ut i dagsläget. I USA respektive Kanada finns det, men av Vitryssland och de övriga B-gruppsländerna är det bara Ungern som har en fullstor plan. I Vitryssland finns det diskussioner, Lettland och Holland har också haft planer på att bygga bandyarenor, men i dagsläget med rådande ekonomiska situation är det väl inte bandyplaner som prioriteras.
Vad kan då FIB göra för att förbättra läget för B-länderna? Införandet av en C-grupp tror jag själv är en viktig del i detta arbete. Det amerikanska förbundet har arbetat för frågan i 5 år, och Vitrysslands Evgenij Khvalko sa på en presskonferens att han tror det är en utmärkt idé, så länge segraren i B-gruppen får kvala till semifinal. USA och Kanada kommer få betydligt bättre matchning med ett 3-gruppssystem, och därmed få bättre möjlighet att utvecklas. Men det viktigaste av allt är en möjlighet till träning och matchning innan VM. Några B-nationer har pratat om träningsläger veckan innan VM. Själv tror jag det hade varit bättre med ett träningsläger någon gång i november eller december, som avslutas med en liten landslagsturnering och ev någon träningsmatch mot något div 1-lag. I samband med detta läger bör också det internationella förbundet hålla utbildning för ledare och domare. Problemet med detta är som med allt annat, ekonomin. FIBs budget är för liten för att i dagsläget kunna bedriva en verksamhet på denna nivå. Men för att VM ska bli intressantare för den breda massan krävs att fler länder blir bättre på bandy, och då krävs resurser. Det finns många medlemmar i FIB idag, på pappret. Nu bör fokus placeras på verksamheten i dessa nya länder, istället för att öka antalet medlemmar utan att för den skull öka det verkliga innehållet i bandygemenskapen.
Åter till det VM som precis tagit slut. Ett till största delen aldeles ypperligt arrangemang, men med ett par smärre missar. Att B-nationerna får spela 7 matcher på 4 dagar är väl inte helt optimalt. Det täta matchandet påverkar naturligtvis kvaliteten på B-gruppsmatcherna. Den stora frågan är, som en kompis uttryckte det, hur samma förbund som kräver tak på en försäsongsturnering kan godkänna VM-matcher på en arena utan omklädningsrum och utan vettiga möjligheter för TV. Det sista negativa är marknadsföringen. Det har inte framkommit tillräckligt tydligt att det var gratis att gå in på VM fram till innan semifinalerna. Förutom torsdagen då ett antal skolklasser var på plats och hejade fram Sverige mot Vitryssland har matcherna under veckan haft allt annat än bra publik.
Semifinalen mellan Sverige och Kazakhstan hade något bättre publiksiffra, runt 4000 åskådare. Men när Ryssland mötte Finland någon timme senare minskade publiken kraftigt. Hur kommer det sig? Vid presskonferensen efter matchen Ryssland-Finland diskutterar Vladimir Janko, Mikhail Sveshnikov och Sören Persson hur det allt mer defensiva spelet minskat attraktionskraften i bandyn, och att detta förmodligen påverkar publiksiffrorna negativt inte bara i VM utan även i seriespelet. Bandyn spelas för publiken, och därför måste något göras för att publiken ska fortsätta lockas till arenorna för att se på välspelad och rolig bandy.
Jag kan inget annat än instämma i dessa åsikter, och hoppas att lagen på något sätt lyckas komma fram till ett offensivt bandyspel som är väl så effektivt som det spel som vi fått se från vissa topplag de senaste åren, där det kan ta flera minuter att ta sig över mittlinjen. Bandyn är åtminstonde i min värld en oerhört snabb sport, vilket inte minst visades i lördagens semifinal mellan Finland och Ryssland, där Finland gör två mål och Ryssland ett under de första 160 sekunderna av andra halvlek!
Avslutningsvis vill jag tacka alla funktionärer och frivilliga som funnits på plats under VM och gjort att pressen och publiken känt sig välkommen. En stor eloge till er!
Skriven av: Torbjörn Lindquist