Seger i premiären för Umeå BS

publicerat 2002-11-23

Säsongspremiären för året spelar Umeå på hemmaplan mot Svartbjörnsbyn från Boden. Det blev en trevlig tillställning med en mycket rolig inramning där Umeås nya klack, Björkarnas Armé, håller låda på ett mycket positivt sätt.

Umeå inleder starkast och redan efter 3 minuters spel får Umeå ett frislag vid vänster hörnflagga. Detta frislag slås in i mitten och Peter Sundström styr in bollen bakom Svartbjörnsbyns målvakt. Umeå fortsätter i högt tempo och i den 7:e minuten får Lars Mårdvall bollen i straffområdet och lyckas ta sig mellan backarna innan han sprättar in bollen i nätet. Först i den 8:e minuten lyckas Svarten få sitt första skott mot mål.

Umeå skapar målchans på målchans och åker vid ett par tillfällen offside, Sundström har även ett skott i burgaveln i den här delen av matchen. Efter knappt 15 minuters spel kommer Jörgen Hålldin fri med Svartbjörnsbyns målvakt, men misslyckas med att träffa bollen i det avgörande läget och då försvararna jobbat hem så blir situationen stökig och när den verkar reda ut sig så blåser dommaren straff till UBS. Fram till straffpunkten åker Per Eriksson, men målvakten står ivägen.

Trots straffmissen är Umeå så här långt det klart bättre laget och skapar en hel del chanser, men missar i avgörande läge vid flera tillfällen. I den 20:e minuten får UBS en hörna från vänster, men den går utanför. Ett par minuter senare får UBS ytterligare en hörna, denna gång från höger. Även denna gång blir hörnan misslyckad. Svartbjörnsbyn försöker nu flytta fram spelet och får i 23:e minuten sin första hörna. Det blir ett bra skott som Claes räddar. Svarten skapar en del under en knapp 10-minutersperiod och får ett riktigt bra skott mot Umeåmålet, men det tar i stolpen.

Nu tar Umeå tillbaka initiativet om matchen och gör efter knappa halvtimmens spel mål på ett långskott genom Patrik Viklund. Umeå skapar chans på chans, Jörgen är på väg igenom, men tappar ut bollen över linjen. Peter Sundström blir inte bara UBS första målskytt för säsongen, han lyckas också bli den först utvisade. I den 35:e minuten får han sätta sig 10 minuter. Strax därpå får även Petter Kindmalm 10 minuter för våldsam tackling. Petter har knappt hunnit sätta sig innan Svartbjörnsbyn är på väg genom och det blir straff. Erik Sandström får sätta sig på utvisningsbänken, där det nu börjar bli ganska trångt. Kenneth Andersén åker fram till straffpunkten och sätter reduceringen till 3-1.

I slutet av halvleken får Svartbjörnsbyn en dubbelhörna, men det blir resultatlöst och dommaren blåser av för halvtid.

I början av andra så är Mårdvall på väg igenom vid ett par tillfällen, men det rinner ut i sanden. 6 minuter in i andra halvlek gör Emil Jönsson sitt första mål för året. Umeå börjar här spela ut mer och är på väg att rycka, men 15 minuter in i andra så får Svartbjörnsbyn ett frislag en bit in på Umeås planhalva som lyfts in mot straffområdet och efter visst missförstånd i UBS-försvaret så lyckas Marcus Nilsson slå in en reducering till 4-2. Umeå replikerar dock direkt genom Peter Sundström, som gör mål två gånger om inom 3 minuters spel.

Här verkar luften gå ur Svartbjörnsbyn medan Umeå spelar bättre och har flera skott både på mål och utanför, men de gånger som bollen går mot mål tar målvakten hand om den. En knapp kvart från slutet försöker Svartbjörnsbyn att spela allt mer på lyra. Man lyckas också skapa ett mål på det här viset, genom Markus Sundin. Men återigen replikerar Umeå nästan på en gång. Denna gång är det Johan Sejdhage som är sist på bollen. De sista minuterna spurtar Umeå starkt och 8-3 genom Per Eriksson och 9-3 genom Patrik Viklund kommer alldeles på slutet. I slutminuten lyckas Umeå dessutom få ett mål bortdömt.

Målskyttar
UBS: Peter Sundström 3, Patrik Viklund 2, Per Eriksson, Emil Jönsson, Lars Mårdvall, Johan Sejdhage
IFS: Jonas Berglund 2, Stefan Larsson