Umeå tappar poäng i sin sämsta match för året

publicerat 2002-12-15

Det var en match i klart kallt väder, termometern visade 19 minusgrader! Spelet på plan värmde inte heller någon i första halvlek, även om det började med en hörna till Svartbjörnsbyn efter under en minuts spel.

Hörnan blir resultatlös. Umeå vill inte vara sämre, så de skaffar sig en hörna knappt en minut senare, men även denna blir resultatlös. Efter drygt fem minuters spel drar Umeås Petter Kindmalm på sig en 10-minuters utvisning för fasthållning. Strax därefter får Svartbjörnsbyn en målchans. Det är Jonas Sjöberg som skjuter, via Umemålisen Claes Olofsson och in i mål. Tre minuter efter det första målet gör Jonas ytterligare ett mål på ett skott utifrån höger.

Umeå slarvar väldigt mycket och har stora problem att få ordning på spelet. När Svartbjörnsbyn får Urban Hucky utvisad får dock Umeå in ett mål. Det är en mycket stökig situation i Svartens straffområde, där bollen trillar ner framför klubban på den notoriske målskytten Peter Sundström. Målvakten är helt borta och "Sunna" kan sätta den i öppet mål. Strax efter målet får Umeå en hörna från vänster som efter lite stök resulterar i en ny hörna, denna gång från höger. "Sunna" prickskjuter stolpens utsida. Svartbjörnsbyn skapar under utvisningsperioden inte speciellt mycket och Lars Mårdvall lyckas nästan trockla sig genom "Svartis"-försvaret, men skottet går utanför.

Strax därpå bjuds på en riktig delikatess. Det är Jörgen Hålldin som serverar en riktigt snygg passning till Petter och det är nära att Petter kommer in fri, men han lyckas inte riktigt bli ren och Umeå tilldöms en hörna. Markus Sundin i Svartbjörnsbyn får en utvisning för olämpligt uppträdande.Även om Umeå skapar en del målchanser är det inte speciellt många av dem som är riktigt bra. Ofta består anfallen av långbollar som inte når fram till rätt adress. 10 minuter innan dommaren blåser till halvtidsvilan så får Svartbjörnsbyn en hörna från vänster som Kenneth Andersén slår in.Några minuter senare är "Svarten" på väg igenom igen, men målvakten gör ett bra ingripande. I slutet av halvleken får Umeå ett par hörnor. Den sista av dessa skjuter "Sunna" på, insida stolpen och ut. Marginalerna är inte på Umeås sida just nu.

I den andra halvlekens inledning får Umeå en hörna, som dock blir resultatlös. Lite senare blir den dubble målskytten Jonas Sjöverg utvisad 10 minuter för våldsamt slag. Detta hindrar dock inte Svartbjörnsbyn från att skapa farligheter och de har en riktigt farlig målchans efter knappt 10 minuters spel, men Claes räddar dubbelt. Efter det händer det något med Umeås spel. De börjar jobba mer som ett lag och försöker på olika sätt få hål i det svårforserade hemmaförsvaret. Svartbjörnsbyn backar hem med alla 10 utespelarna och skapar en kompakt mur på egen planhalva.

Drygt 20 minuter in i andra halvlek får Umeå ett frislag halvvägs in på Svartbjörnsbyns planhalva. Däre försöker man med en fräck variant, där frislaget slås mycket snabbt fram till Johan Sejdhage som kan åka fri och sätta in bollen bakom en ensam målvakt och därmed reducerar Umeå till 3-2. "Svartens" Kenneth Andersén får sedan en utvisning för fasthållning.Umeå skapar flera bra målchanser, men de skott som inte går utanför lyckas målvakten i Svartbjörnsbyn att ta. Mitt i Umeåpressen får Håkan Hermansson en 10-minuters utvisning, men det innebär inte att pressen mattas nämnvärt. Istället lyckas Emil få in bollen i mål, efter förarbete av Jörgen Hålldin. Med knappa kvarten kvar så står det alltså 3-3.

I slutet på matchen pressar Umeå rätt ordentligt, och Andreas Bergström försöker ett riktigt fräckt inslag, som lägger sig på målburens tak. När dommaren blåser för slutsignalen så är besvikelsen stor. Trots en rejäl uppryckning i andra halvlek har laget genomfört sin klart sämsta match under säsongen så här långt. Umeå öppnar genom denna oavgjorda match dörren för de övriga laget i toppen att jobba för att ta över serieledningen.