Målfest och Patrik Larsson Show!

publicerat 2005-01-22

Det är ingen underdrift att Kalix Bandy har det svårt på Sävstaås. I grundserien vann Bollnäs GoIF med 11-3 och igår blev det förkrossande 11-0! Stor matchvinnare var Patrik Larsson som gjorde 5 mål i matchen.

Det var perfekta förutsättningar för bra bandy på "Åsen" i gårkväll, med en minusgrad och noll nederbörd. Förhoppningarna bland Bollnäspubliken var därför höga, men det som de skulle få se kunde dom nog inte ens drömma om på förhand. Det skulle bli en explosion av mål och klapp klappbandy.

Hemmalagets målkavalkad inleddes redan tidigt i första halvlek. Matchens stora målkung, Patrik Larsson, satte 1-0 nio minuter in i matchen efter ett skott från öppet läge rätt upp i krysset. 2-0 stod finländaren Janne Väkiparta för, och det var hans första mål för säsongen. Landslagskollegan Timo Oksanen gjorde ett av sina patenterade långa utkast som Janne Väkiparta åkte på, tog ner och fullständigt vände ut och in Kari Perkaus i Kalixmålet. Ett helfinskt mål med andra ord.

Bollnäs fortsatte att ha full koll på allt som hände och det skulle rinna iväg till 5-0 innan domaren blåste av till halvtidspaus. Patrik Larsson satte 3-0, assistligaledaren Hans Åström gjorde 4-0 och på en hörnretur gjorde högerhalven Henrik Heed 5-0. Bollnäs hade vid den här tidpunkten ett väldigt flyt och dom bollar som i tidigare matcher gått stolpe ut gick igår stolpe in. Men det är naturligtvis inte bara flyt, halvorna och mittfältet hade ett mycket bra samarbete där den ene kan gå upp varpå den andre täcker upp. Även passningsspelet var klockrent, både långbollar och "klapp klapp".

I andra halvlek var det dags för Patrik Larsson Show. 6-0, 8-0 och 9-0 på dryga kvarten satte Bollnäspubliken och högsjungande Flames i extas. Det som hindrade Patrik Larsson från ett präktigt äkta hattrick var Magnus Granberg som gjorde 7-0-målet. Med ryggen knackade han in bollen i krysset bakom en uppgiven Kari Perkaus. En riktig pärla!

Efter 9-0-målet gav för övrigt Kari Perkaus upp. Redan efter 4-0 blev Kari Perkaus upprörd och sparkade iväg bollhållaren bredvid målet med skridskon. Han lämnade efter 9-0-målet plats för Mats Nilsson som ställde sig mellan stolparna istället. Men även han skulle få hämta ut bollen ur maskorna.

10:an satte Magnus Granberg som gjorde sitt andra mål för kvällen. Sitt andra assist för kvällen gjorde samtidigt Timo Oksanen med ett präktigt utkast. Timo Oksanen som dagen före förlängt sitt kontrakt med Giffarna med 2 år fick en bra present med 2 assist och säsongens tredje "nolla". 11-0-målet gjorde unge Joakim Hedberg samtidigt som Flames skrålade på "segern är vår"...

Den spontana reaktionen efter matchen var att man tyckte lite synd om Kalix. Jobbiga 80 mil ner var nog väldigt lätta i jämförelse med de 80 milen upp. Speciellt synd tyckte man om den tillresta klacken, en liten som inte sjöng så mycket förutom bitvis i första halvlek. Men jag förstår dem. Spelarna på isen visade inte mycket engagemang och förmodade toppklasspelare som Mikko Aarni var helt osynliga. En annan Kalixspelare som inte hade någon bra dag var Kari Perkaus. 9 mål fick han släppa in innan han gav upp och bytte ut sig själv. Men det var ju inte hans fel att alla mål gjordes utan det var snarare det otäta mittfältet och det slarviga försvarsspelet som la grunden för jättefiaskot.

Som den stora Bollnässupporter jag är så njöt jag naturligtvis av matchen. Men som objektiv bandytyckare så var det naturligtvis ingen jämn och tuff match, det skvallrar ju siffrorna om. Många vackra mål fick man i alla fall se!

Skriven av: Gustaf Lindborg