Bandysidan.nu

Umeå vinner helgens andra köldmatch

publicerat 2002-12-15

Haparanda inleder bra och skapar en del målchanser i början av matchen. Efter drygt fem minuters spel får man sin andra hörna, men båda blir resultatlösa.

I den 7:e minuten får Umeå sin bästa chans hittils, efter en lyra.I anvallet efter så lyckas Happaranda kämpa sig till en hörna, men de är inte speciellt effektiva i de fasta situationerna idag. Strax därpå skapar Umeå en möjlighet, men Peter Sundström skjuter utanför. Lars Mårdvall har siktet bättre inställt när han jobbar in bollen till 0-1. UBS tar ledningen. Ett par minuter senare så får Haparanda in bollen i Umeåmålet, men det var precis innan avblåst för offside..

Haparanda spelar mycket hårt, på gränsen till fult, mest hela tiden och efter dryga sjugo minuters spel får de sin första utvisning. Det är Petrus Sulila som får 10 minuter på botbänken för fasthållning. Umeå har flera hörnor som det är nära att det ska bli mål på, men det lyckas inte riktigt. Efter en knapp halvtimmes spel lyckas "Sunna" stjäla bollen från en Haparandaspelare mitt på Haprandas planhalva. Han får med sig bollen och tar sig runt Haparandaförsvaret på kanten, kommer in framför målet och lägger in bollen i mål.

En minut därefter får Haparanda ett mycket bra läge, med nästan öppet mål. Bollen lyckas dock med att smita utanför.Efter halvtimmens spel får Haparanda en hörna. Den är bra slagen, men en Umeåförsvarare lyckas slå undan bollen. En Haparandaspelare får med sig returen, men faller i straffområdet och Jonas "Pluto" Hendriksson får 10 minuter för bentackling. Haparanda tilldöms en straff och fram till punkten åker Petri Perkaus. Ett hyffsat skott räcker inte då Umeås målvakt Claes Olofsson lyckas med en mycket bra benparad ut till hörna. Hörna blir även den resultatlös.

Några minuter senare får nyförvärvet Peter Nilsson till ett bra skott. Det är hans första match i Umeåtröjan detta år.Dock räddar målvakten. På det efterföljande anfallet kommer Haparanda in bra i banan, och blir vid en trasslig situation tilldömd ytterligare en straff. Utvisad blir Umeås Jonas Lindberg. "Limpan" kommenterar utvisningen "jag var fem meter från situationen, men det spelar väl mindre roll" och skrattar. Åter igen åker Petri Perkaus fram till straffpunkten, och för andra gången får han åka ifrån den mållös. Denna gång slutar det med ett stolpskott.

Fem minuter senare lyckas dock Haparanda göra ett mål. Claes i Umeåmålet gör en bra räddning i förstaläget, men returen slås in av Jari Tammilehto. I slutet av halvleken får Haparanda utvisning på både Petri Perkaus och Jari Tammilehto.

Andra halvlek har knappt hunnit börja när Umeå skaffar sig en högerhörna. På denna får Petter Kindmalm på en ordentlig rökare knappt en decimeter under krysset. Det är till och med så att bollen sitter kvar i nätet efteråt. Tio minuter in i andra halvleken så får Petri Perkaus sin andra tiominutersutvisning. Knappt har spelet sats igång innan "Limpan" får 10 minuter för våldsam tackling. Och minuten efter åker även Jukka Miinala i Haparanda ut 10 minuter för slag på spelare. Umeå skapar en hörna från höger, där skottet går via ruset ut till en vänsterhörna, på vilken Peter Nilsson får på en riktig rökare strax över. Knappt 10 minuter senare gör han en snygg soloåkning där han får in bollen bakom en chanslös målvakt. Umeå leder nu med 1-4.

När 15 minuter återstår av matchen får Haparanda ett läge med öppet mål. Men dessa lägen verkar omöjliga att sätta för Haparanda denna dag. De stressar UBS väldigt högt upp hela tiden nu och har nästan hela laget på motståndarens planhalva även när Umeå har bollen. Det gör det svårt för Umeå att komma framåt, men även Haparanda har svårt att skapa de där riktiga lägena. När "Sunna" får en utvisning med 6 minuter kvar och Håkan Hermansson tas ut ett par minuter senare verkar Haparanda vilja jobba ännu hårdeare för att jaga en reducering. Men istället är det Umeå som går till anfall och mitt på planen får Peter Nilsson en fin passning. Han går fram medbollen och skickar den sedan vidare till Johan Sejdhage som kan sätta bollen bakom Kari Ponkala i Haparandas mål.

Med bara minuten kvar så försöker Haparanda en ny strategi. Det är Tuomas Ylimänen som skjuter ett mäktigt långskott från mitten av Umeås planhalva. En annars bra Claes i Umeåmålet reagerar inte i tid och får se bollen passera in i mål. Reducering till 2-5.Minuten senare revancherar sig dock Claes när han gör en fin räddning på ett bra frislag, efter att Lars Mårdvall åkt ut 10 minuter för fasthållning. Det händer dock inte så mycket mer i matchen, utan Umeå vinner till slut med 2-5 efter en väl genomförd match.