Bandysidan.nu


Fredagsbrevet - det allra sista!

publicerat 2005-01-07

Nu är Fredagsbrevet tillbaka efter två veckors ledighet - först julafton och sen nyårsafton. Jag kan berätta att jag fick lite bandysouvenirer i julklapp. En ny almanacka fick jag, som kan ersätta min gamla som fortfarande hänger på väggen och visar april 2004. Dessutom fick jag en ny mössa, min fjärde i samlingen, samt en ny halsduk, min tredje i samlingen.
Det här är för övrigt det sista Fredagsbrevet som kommer att skrivas på ett bra tag - sorgligt nog. Men bryt inte ihop för det, krönikor kommer att komma. Inget snack om den saken.
Vad ska då detta sista Fredagsbrev handla om? Jo för några veckor sedan rankades Norrseriens bästa målvakter, och nu har jag - efter vissa påtryckningar från en VBK-supporter - beslutat mig för att gå igen Söderseriens burväktare.


Foto: Torbjörn Lindquist

Vetlandas Andreas Bergwall
Andreas Bergwall är för mig Sveriges och även världens bästa målvakt. Han är rutinerad, säker på långskott, bra reflexer på närskott och straffar. Han är långt ut på frilägen och stör och han kastar långt med bra precision. Helt enkelt en väldigt allround målvakt.
Undertecknad tror också att klubbytet från Västerås SK till Västerås SK gjorde 30-årige Bergwall mycket gott. I VBK har han fått ett stort ansvar och förtroende, och dessutom har han hamnat i en klubb med medgång och flyt. Visst trodde jag mycket på VBK inför serien men inte på en serieseger.

2. Boltics Martin Berggren
Rent ur formsynpunkt är nog Martin Berggren snäppen vassare än ovanstående Andreas Bergwall just nu. Storspel i match efter match av Berggren, men ständigt nobben av förbundskapten Kenth Hultqvist. Vad kan det bero på? Det är konstigt, för han är Anders Svensson och Joakim Larsson Lantz som är uttagna i landslaget.

3. Villas Jocke Larsson
När Gabriel Bridholm i höstas lämnade Villa Lidköping BK för Sandvikens AIK så var man i Lidköping tvingade att värva en ersättare. Valet föll på lokalkonkurrentens Joakim Larsson Lantz, en bra målvakt som är med i 25-mannatruppen som slåss om biljetter till Kazan. Jocke är, som många andra duktiga svenska målvakter, född 1978. Därför har han fortfarande under utveckling och om 3-4 år är han nog 3-4 snäpp bättre.

4. Vänersborgs Peter "Löken" Johansson
Länge var Peter Johansson ettans bästa målvakt, frågan är hur långt det räcker i ett allsvenskt mittenlag som IFK Vänersborg? Här räcker det till en fjärdeplats. En spektakulär målvakt som blandar ris och ros.

5. Västerås Daniel Kjörling
Stackars Daniel Kjörling blev "utröstad" från SAIK men kom snart till rätta i Västerås SK. Kjörling var länge blågul burväktare tillsammans med Andreas Bergwall, men verkar ha fått flytta på sig till förmån för Anders Svensson. Visserligen en mycket bra målvakt, men enligt undertecknad en gnutta överreklamerad.

Jag är som bekant en Bollnässupporter och har därför dålig koll på kvarvarande tre lags målvakter. Därför låter jag följande dela på sjättepris: IFK Motalas Dennis Gustavsson, Katrineholms SK:s Patrik Wiman och Gripen/Trollhättan BK:s Anton Gustafsson.

Skriven av: Gustaf Lindborg