Umeå startar playoff med seger

publicerat 2003-01-12

Umeå chocköppnade mot Bollnäs BS, farmarlag till Bollnäs GoIF, och gjorde 1-0 innan 2 minuter hade gått av matchen. Efter ytterligare två snabba mål i den 7:e respektive 9:e minuten så tappade dock UBS mycket av spelet.

Första målet görs av Umeås ständige måltjuv Peter "Sunna" Sundström när han kommer ren på vänsterkanten och föser in bollen bakom Bollnäs målvakt. Umeå spelar riktigt bra i början och pressar Bollnäs hårt, och efter knappt 7 minuters spel får Andreas Bergström ett frislag vid Bollnäs högra hörnflagga, och detta frislag går in till Johan Sejdhage som sätter den till 2-0.

Umeå stormar på och bara minuterna senare får Lars Mårdvall en bra chans som målvakten styr till hörna. Andreas Bergström skjuter på denna högerhörna och bollen hamnar i målet. Matchens första utvisning kommer efter en knapp kvart, och det är Bollnäs Ante Grip som får 10 minuter för bentackling.

Umeå fortsätter att skapa chanser, men de får inte in bollen. När Mårdvall får 10 minuters utvisning i den 21:a minuten så börjar Umeå att släppa in Bollnäs i matchen och ett par minuter senare får Bollnäs frislag i höger frislagscirkel. Skottet räddas av Clas i målet, men på returen är Tomas Jansson framme och petar in bollen till en reducering 3-1.

Umeå svarar dock snabbt, och efter lite missar i Bollnäsförsvaret så kommer Petter Kindmalm fri med målvakten och gör inga misstag. Målet betyder 4-1 till Umeå. Efter halvtimmens spel får Umeå Mikael Englund utvisat 10 minuter för bentackling. Detta resulterar i straff, som den för dagen storspelande Clas räddar. Två minuter senare får dock Bollnäs ett frislag mitt på Umeås planhalva, som de lyckas sätta på ett direktskott. Reducerat till 4-2.

Matchen har här börjat bli riktigt hård, ibland över gränsen till ful och det är irriterat mellan spelarna. Inget av lagens spelare verkar nöjda med domarinsatsen och flera får tillsägelser för svordomar. I den 34:e matchminuten får Bollnäs Andreas Fager 10 minuter för bentackling. Strax därpå åker Mårdvall ut 5 minuter för sabotage mot spel och ytterligare två minuter senare åker Andreas Bergström på 10 minuter för slag på skridskorna. Bollnäs frislag placeras rakt utanför straffområdet, men det blir misslyckat. I detta läge har Umeå tre man på utvisningsbänken och Bollnäs har en.

Med detta numerära överläge skrapar Marcus Ståhl fram en målchans genom en soloräd och reducerar till 4-3. I den 42:a minuten får Ante Grip i Bollnäs sin andra 10-minutare, denna gång för slag på skridskorna. Strax före halvtid så lyckas Umeå utöka sin ledning till 5-3 genom mål av Håkan Hermansson.

I halvtid börjar det snöa och strax efter att domaren blåst igång matchen så tar Björkarnas Armé (Umeås hejaklack) fram en liten bengal och röken blåser in över planen. Därför lyckas jag inte se hur det går till då "Sunna" petar in sitt andra mål för dagen. Bara minuten efter får "Sunna" till ytterligare ett bra skott, men det räddas av målvakten. Fem minuter in i andra halvlek får Jocke Hedberg 10 minuters utvisning för olämpligt uppträdande och under denna utvisning lyckas Bollnäs reducera till 6-4 genom Calle Persson. Bara dryga minuten senare får Umeå ett frislag i höger frislagscirkel. Målvakten räddar och returen går till högerhörna. Målvakten räddar även hörnan och returen. Han får dock inte tag i bollen som landar mellan benen på honom och Umeås Tomas Backman håller sig framme och petar in bollen.

Med halvtimmen kvar får Robert Hedberg 10 minuter för ojust tackling när Umeå är på väg in på högerkanten. Frislaget är vid straffområdeskanten nästan nere vid kortlinjen. Frislaget går in i mitten och Petter Kindmalm håller sig framme och petar in bollen till 8-4. Umeå fortsätter att pressa och i den 65:e styr Per "Benson" Eriksson in bollen på mållinjen och bara minutrarna efter gör Jörgen Hålldin 10-4 på en vänsterhörna, efter att själv skapat hörnan.

Med kvarten kvar får Bollnäs till ett skott som Clas räddar till hörna till höger. Hörnan blir dock resultatlös. Däremot lyckas Umeå att i anfallet efter göra 11-4 efter en kämpainsats av Johan Sejdhage. Minuten senare får Bollnäs Robert Hedberg 10 minuters utvisning och Umeå får ett frislag i höger cirkel. Frislaget går till hörna, men den blir resultatlös. Bollnäs har relativt tidigt i andra halvlek i stort sett gett upp, men man skapar iaf en hörna med 10 minuter kvar av matchen. Denna slås in av Jocke Hedberg. I de sista självande minutrarna av matchen lyckas Umeå göra ytterligare två mål. Först gör Johan Sejdhage sitt 3:e för dagen efter snyggt förarbete av Mårdwall. Sedan lyckas även "Sunna" bli tremålsskytt innan matchen är över.

Målskyttar
UBS: Johan Sejdhage 3, Peter Sundström 3, Petter Kindmalm 2, Andreas Bergström, Tomas Backman, Jörgen Hålldin, Håkan Hermansson och Per Eriksson
BBS: Jocke Hedberg 2, Tomas Johansson, Calle Persson och Marcus Ståhl