IFK starkare i Annandagsderby

publicerat 2004-12-26

Den traditionella Annandagsderbyn i Helsingfors mellan IFK och Botnia var till utgångsläget mera intressant än på många år. Inför matchen låg båda lagen på 13 poäng och slåss därmed hårt om hemmafavör i play off. Hemmalaget IFK var ute efter revansch efter förlust (3-4) i säsongens första lokalmöte. Dessutom presenterade IFK sina tre ryska nyförvärv för hemmapubliken.

IFK öppnade starkt och redan efter en dryg minut tog rödtröjorna ledningen. För målet svarade Tuomas Jalkanen. IFK förde spelet även i fortsättningen, men ineffektiviteten framför motståndarmålet var påtagande. Botnia däremot anföll sporadiskt men farligt. Jarmo Rantala kvitterade med ett hårt skott, men strax efter fick IFK ett av sina många hörnslag, och Peter Standertskjöld gav hemmalaget återigen ledningen. På samma sätt kvitterade Ari Kukkonen några minuter före pausvilan. 2-2 i halvtid.

IFK dominerade även i andra halvlek men det var fortfarande svårt med målskyttet. Det krävdes straffslag innan Simo Aulavuo i Botnia-målet kunde överlistas. Tommi Paajanen satte bollen säkert i mål. När sedan Tuomas Jalkanen ännu spädde på med sitt andra mål för dagen verkade matchen så gott som avgjord; 4-2 och knappa 20 minuter kvar. Trots en lång rad målchanser lyckades IFK ändå inte punktera matchen slutgiltigt, medan Ville Luostarinen gav Botnia hopp med sitt reduceringsmål. Tiden tog dock slut och IFK utgick som segrare. Slutsiffrorna (4-3) kan med fog anses vara något i underkant.

IFK fick alltså sin revansch, och med 15 seriepoäng tar rödtröjorna ett starkare grepp om fjärdeplatsen i Bandyligan. Botnia i sin tur fortsätter på femte plats i serien. Av IFK:s tre nya ryska spelare utmärkte sej speciellt Dmitri Poputnikov med sin starka skridskoåkning och blick för spelet. Kirill Petrovsky hade flera målchanser men den sista skärpan i avslutningarna saknades idag. Pavel Barsukov gjorde sitt på mittfältet.

Flera hundra människor hade hittat till Braheplan men stämningen kan väl närmast beskrivas med ordet hemtrevlig. För ljudet och den pyrotekniska delen svarade IFK:s supportergrupp Stadin Kingit, som speciellt i andra halvlek höll liv på läktarna med sånger och hejarop.

Skriven av: Henri Tötterman