Anfall är bästa försvar, i alla fall på Hällåsen

publicerat 2003-01-26

På uppvärmingen till Umeås andra match för helgen så öste regnet ned och det såg ut att kunna bli en trist match. Men när ismaskinerna körde ut från arenan och spelarna skulle in på isen hade det slutat regna och isen såg ut att bli relativt torr trots allt. När dommaren blåser igång spelet är det Umeå som inleder bäst och efter endast 1.15 får UBS en hörna som dock ej resulterar i något.

Drygt en minut senare skjuter Per "Benson" Eriksson på mål, men målvakten räddar enkelt. Ytterligare ett par minuter senare gör Lars Mårdvall en fin solokörning och lyckas skaka fram en hörna, som även den blir resultatlös. Mårdvall jobbar hårt på mitten och skapar flera fina chanser, men tyvärr blir han ofta allt för ensam, vilket gör att han får svårt att göra det lilla extra som krävs för att det ska bli mål. Istället slarvas det i UBS-försvaret och Wallviks Emil Oremo lyckas med att komma fri med Umeås målvakt och skjuter där 1-0 till hemmalaget.

Umeå skapar flest chanser, men även Wallvik är farliga. Efter knappa 20 minuters spel får Wallvik ett frislag i vänster cirkel, men Umeås målvakt Claes Olofsson gör en bra räddning. Strax därpå gör Mårdvall en av sina solokörningar ute på vänsterkanten och spelar in i mitten där "Benson" skjuter på målvakten. Några minuter senare blir "Benson" helt ren, men åter misslyckas han i det avgörande läget och lyftningen går mitt i famnen på målvakten. Minuten senare går han dock bollen igen på mittplanen ute efter högerkanten och lyfter en passning rätt in i Wallviks straffområde, där Peter "Sunna" Sundström påpassligt slår in bollen på volley. Det är kvitterat till 1-1 efter 25 minuters spel.

Wallvik jobbar mycket på kanterna och skapar flera hörnor. Efter dryga halvtimmens spel ger detta resultat och man gör först 2-1 genom Tobias Grundin och sedan 3-1 genom Magnus Fryklund. Båda målen på hörna, varav det andra på returen. Med fem minuter kvar av första halvlek får Umeå ett inslag från högerkanten. Petter Kindmalm åker fram och lägger in den mot mål, där "Benson" kommer åkandes och får sin första fullträff för dagen. Desstuom hinner "Benson" göra ett mål på straff innan halvleken tar slut. I samband med straffen får Johan Lindgren i Wallvik 10 minuters utvisning för fasthållning.

Den andra halvleken börjar som den första slutar, med att Umeå gör mål. Det är "Sunna" som ger Umeå ledningen för första gången i matchen. Wallvik fortsätter att spela offensivt och skapar massor av hörnor och Umeå har svårt att få tag i Wallviksspelarna. Claes i Umeåmålet får göra flera ingripanden här. Men även Wallviks målvakt får det svettigt när "Benson" fortsätter att skjuta. Dock verkar det som om "Benson" ställt in siktet annorlunda idag jämfört med gårdagen, då flera skott går mitt på målvakten.

Efter en kvart spel får Lars Mårdvall bollen på pass av Johan Sejdhage. Lars kommer fri med målvakten, men kommer för långt ner mot kortlinjen. Han gör en dragning så målvakten lägger sig och därmed kan han (Lars) runda målvakten och sprätta in den till ledning 3-5 för Umeå. I det här läget ser Umeå riktigt starka ut, men några minuter senare är en Wallviksspelare på väg igenom och han får en knuff av Umeås Jörgen Hålldin som får 10 minuters utvisning för detta och dommaren dömmer en straff. Denna slås in av Tobias Grundin och Wallvik har reducerat till 4-5. Bara några minuter senare kvitterar Wallvik genom Magnus Fryklund, som blir snyggt frispelad. Och när Wallvik får ett frislag vid kortlinjen lyckas Anders Rådström, ur ingen vinkel alls, att skjuta in bollen i Umeåmålet och Wallvik är åter i ledning, nu med 6-5. Umeå är dock snabba att replikera och när Erik Sandström rensar i eget försvar lyckas han att få fram bollen till "Benson" som kommer helt ensam och väntar ut målvakten innan han lägger in kvitteringen 6-6.

Wallvik fortsätter att skapa farligheter och lyckas åter ta ledningenö. Först med 7-6 och sedan 8-6. Båda målen kom till av Wallviks Anders Rådström strax innan halvtimmen var spelad av andra halvlek. Men Umeå vill inte vara sämre och dagens bäste spelare med gul tröja, Lars Mårdvall gör först 8-7 på en hörnretur och kvitterar sedan på pass av "Benson" på ett par minuters spel. Wallvik gör dock på nytt ett snabbt mål genom Johan Lindgren, på en högerhörna.Ny kvittering från Umeå görs av "Benson", och Mårdvall tackar för senast genom att stå för passningen. Och strax efter målet kommer "Benson" ensam och får målvakten att lägga sig, men när han ska lägga in bollen i målburen står en Wallviksspelare på mållinjen och styr ut till hörna. Men "Benson" revancherar sig genom att skjuta mål på hörnan och Umeå är åter i ledningen, med fyra minuter kvar att spela.

I slutet av matchen jobbar Wallvik frenetiskt för att få till en kvittering och skapar flera hörnor. Här gör Claes ett starkt jobb i målet och gör ett par riktigt fina räddningar i slutet av matchen. När dommaren blåser för den sista högerhörnan markerar han att det är det absolut sista som händer i matchen. Wallvik får på ett bra skott längs isen, men där offrar sig Mårdvall mycket snyggt och styr undan bollen med klubban, och dommaren blåser av matchen. Umeå står som segrare i en mycket målrik match som levde ända in i det sista.

Målskyttar
WIK: Anders Rådström 3, Tobias Grundin 2, Magnus Fryklund 2, Johan Lindgren och Emil Oremo
UBS: Per Eriksson 5, Lars Mårdvall 3 och Peter Sundström 2