Målrikt på gränsvallen

publicerat 2003-02-09

Umeå vinner på söndagen en målrik och svängig match mot Haparanda. Haparanda tar dock ledningen efter endast 58 sekunders spel genom Tuomas Ylimainen på ett långskott. Umeå är dock inte sena att svara och efter knappa tre minuters spel skapar man en hörna. På denna hörna gör Andreas Bergström mål och kvitterar därmed till 1-1.

Därefter skapar båda lagen en del målchanser och flera hörnor, men de lyckas inte med att göra mål på chanserna. Efter 25 minuters spel får Umeås Jörgen Hålldin 10 minuters utvisning för slag på spelare. Strax innan Jörgen kommer tillbaka in i spel sker en kollision mellan en spelare från vardera laget. I kalabaliken som kollisionen orsakar så får Haparandas målskytt Tuomas Ylimainen en tand avslagen. Ett kort avbrott görs i matchen för sökandet efter tanden. När spelet återupptas så gör UBS ett anfall där Petter Kindmalm blir sist på bollen innan den går in i mål och Umeå tar ledningen med 1-2.

Innan domaren blåser av första halvleken hinner det bli två mål på tilläggstid också. Det är först en kvittering av Haparandas Sakari Heiskanen och därefter gör blir Umeås Andreas Bergström frispelad av Håkan Henriksson och gör 2-3.

Den andra halvleken är fem minuter gammal när Erik Sandström i Umeå blir utvisad 10 minuter för fasthållning och Haparanda tilldöms en straff. Straffskytten blir Jari Tammilehto och för första gången idag gör Tammilehto mål. 3-3 och därmed får Umeå sätta ut en extra utespelare istället för utvisade Erik Sandström. I samband med denna utvisning gör Umeå ett ryck i målprotokollet. 3-4 och 3-5 görs på nästan identiskt sätt när Jörgen Hålldin kommer på vänsterkanten med bollen och lägger in bollen i mitten till Johan Sejdhage som sätter den bakom Haparandas målvakt. Dessa båda mål görs på under en minut, och knappt två minuter senare är det dags igen. Den här gången spelar Sejdhage fram till Peter "Sunna" Sundström som vackert kan lägga in bollen i målet. Detta mål föregicks av ett avancerat och snyggt väggspel.

Umeå gör ytterligare ett mål bara minuten efter det föregående. Det är Patrik Wiklund som gör det, på passning av "Sunna". Strax efter målet åker Haparandas Jukka Miinala ut 10 minuter för våldsam tackling. Sedan skapar HSKT en trippelhörna och i det tredje försöket hittar Tammilehto på med ett skott som går i mål. Reducering till 4-7. Med knappa 20 minuter kvar av matchen tar Petter Kindmalm i Umeå ett inslag från högerkanten och bollen letar sig fram till Andreas Bergström som gör sitt tredje mål för dagen på en riktig stänkare. Ett par minuter senare gör Andreas en fin frispelning fram till Jörgen Hålldin som ensam med målvakten lägger in 4-9.

Med kvarten kvar så tilldöms Haparanda sin andra straff för dagen. Denna gång är det Petter Kindmalm i Umeå som får sätta sig på bänken för fasthållning. Återigen är det Jari Tammilehto som åker fram till straffpunkten. Men den här gången är det Umeåmålvakten Clas Olofsson som går segrande ur straffduellen med en fin räddning. Med 10 minuter kvar av matchen får Haparanda en hörna. Umeå rusar något tidigt och domaren tar ut Umeås Lars Mårdvall 5 minuter för sabotage mot spel. Några minuter efter hörnan reducerar Haparanda till 5-9 genom Joni Järvelin och i den 86:e minuten gör Jari Tammilehto 6-9.

Mårdvall kommer tillbaka från utvisningsbänken och fångar upp ett pass på högerkanten. Han gör en åkning längs sargen och sedan in efter kortlinjen. Han passar in till "Sunna" som utökar Umeås ledning till 6-10. Inom loppet av den sista matchminuten hinner Tammilehto reducera till 7-10 och "Sunna" hinner bryta ett felpass i motståndarnas straffområde och sätta matchens sista mål 7-11.