Jämnt och spännande i Umeå

publicerat 2003-02-15

Seriefinalen mellan Umeå och Karlsborg var en av de mest upphausade matcherna i division 2. Lagen har mötts tre gånger i vinter och det har varit jämt varje gång. En seger var och en oavgjord har det resulterat i.

Årets hittils bästa publiksiffra noterades på Gamliavallen med strax över 100 åskådare, varav ett tiotal från Karlsborgs supporterförening Bruksarna. Matchen började i bra tempo och efter fem minuters spel kommer Umeås Per "Benson" Eriksson nästan helt ren på högerkanten, men när han ska lägga in bollen så lyckas Karlsborgs målvakt få en hand på bollen. Strax därpå får Karlsborgs Lars Edvartsen 10 minuters utvisning för slag på spelare.

Även om Umeå skapat mest så här långt i matchen är det Karlsborg som tar ledningen med 0-1 genom Joakim Wallgren. Umeå fortsätter att skapa farligheter. Närmast en kvittering är Peter "Sunna" Sundström som tar ner ett inslag och skjuter strax utanför. Men det är Karlsborg som fortsätter att utnyttja sina chanser och efter 20 minuter står det 2-0. Målskytt denna gång Alexander Illarionov.

Umeå får kort efter målet Andreas Bergström utvisad 10 minuter för slag på spelare. Och i samband med det börjar Karlsborg skapa allt mer. Efter 25 minuters spel passar Karlsborgs Alexander Illarionov in till Alexander Mardakin som skjuter, men Umeås målvakt räddar till en hörna. Hörnan blir dock resultatlös.

Karlsborg skapar flera hörnor, men det är på ett spelmål som Rikard Lundström gör 0-3 efter dryga halvtimmens spel. 10 minuter senare så reducerar Umeå genom Petter Kindmalm, på passning från "Benson". Ett par minuter före halvtid så skapar Karlsborg flera bra chanser, men det som målvakten inte räddar skjuts bort på mållinjen av andra Umeåspelare.

Umeå inleder den andra halvleken bäst och bara två minuter in så får "Benson" ett pass och reducerar till 2-3. Bara två minute senare får Karlsborg ett friläge, men skytten blir neddragen av Jörgen Hålldin och Karlsborg tilldöms en straff. Umeås Mikael Englund får sätta sig 10 minuter på utvisningsbänken för Jörgens tilltag, efter matchen erkänner domaren sitt misstag. Straffskytt är Alexander Mardakin och han sätter den säkert i nät bakom Clas Olofsson i Umeåmålet. 10 minuter senare gör Umeå 3-4 på straff genom "Benson". I samband med straffen fick Karlsborgs Mikael Sandberg 10 minuters utvisning.

5 minuter senare så får Karlsborg ett friläge och Joakim Wallgren gör 3-5. I samband med målet ramlar en Karlsborgssupporter och gör illa sig. Ett längre avbrott görs i väntan på ambulans och vi hoppas att det inte slutade i något allvarligt.

När matchen återupptogs gjorde Karlsborg mål nästan omedelbart. Det var åter Joakim Wallgren som gjorde målet. Umeå reducerar dock nästan på en gång. Det är Håkan Hermansson som får klubban på bollen sist i en grötig situation och därmed gör 4-6.

Med dryga 10 minuter kvar av matchen får Karlsborgs tremålsskytt Joakim Wallgren 10 minuters utvisning för fasthållning. På hörnreturen gör Umeå 5-6 genom Håkan Hermansson. Ett par minuter senare får Karlsborg ett friläge, men Clas i Umeåmålet räddar fint. Nu märks det att matchen gäller en hel del för Karlsborg och KBK-spelarna börjar visa nerver. Sju minuter innan slutsignalen får Karlsborgs Lars Edvartsen 10 minuters utvisning för slag på skridsko och bara ett par minuter senare får Umeås Erik Sandström 10 minuters utvisning för fasthållning. Strax därpå, med bara en minut kvar av matchen får Karlsborgs Anders Berggren 10 minuter för slag på spelare.

Många utvisningar i slutet av en annars mycket välspelad och trevlig match, som bara ett par sekunder kvar på matchklockan får en kvittering. Det är Per "Benson" Eriksson som blir serverad en läcker passning och kommer förbi sin försvarare innan han skjuter in bollen i mål. Matchen slutar 6-6 och det är ett resultat som avspeglar en jämn match där Karlsborg var laget som skapade något mer i första halvlek, medan Umeå var något bättre i den andra.

Bäst spelare i Karlsborg var målvakten Peter Kihlgren som svarade för flera mycket fina räddningar, medan Per Eriksson och Håkan Hermansson utmärkte sig mycket positivt i Umedräkten. På läktaren utmärkte sig båda klackarna positivt med en härlig stämning.