Bandysidan.nu


Ny spelmodell för Hammarby

publicerat 2004-11-12

Hammarby IF jagar revansch och SM-guld med nytt spelsystem som ska göra defensiven mer aggressiv och offensiven i mer djupled.
- När man är äldre är det kul att prova nya grejer, säger Göran Rosendal.

I vinter ska det bli femte gången gillt för Hammarby Bandy. Det nya spelsystemet ska göra laget mindre statiskt och bättre på att anpassa spelet efter motståndaren.
- Vi vill ju verkligen vinna det där guldet, säger veteranen Göran Rosendahl.
"Det där guldet" låter vänta på sig. Trots fyra SM-finaler på fem år så har Hammarby inte lyckats vinna, även om det har varit nära. Allra närmast i SM-finalen tidigare i år.
Hammarby ledde med 4-2 i halvtid mot Edsbyns IF. När sedan Göran Rosendahl slog in 5-2 precis efter halvtidsvilan och de fick en straff talade absolut ingenting för en vändning.
Men straffen missades, och Edsbyn kunde vända och vinna med 7-6 och ännu en SM-final slutade som de tidigare: med Hammarby-förlust.
- Det var otroligt smärtsamt. Inte så mycket att vi förlorade, utan det var mer sättet vi förlorade på. Det var det absolut värsta jag upplevt som bandyspelare, säger Göran Rosendahl i dag.
- Men det kan komma energi ur en sådan förlust också. Vi har ett jäkla tryck i den här gruppen nu.
Inte bara tryck, tränaren Stefan Karlsson har experimenterat lite med ett nytt spelsystem. Lite förenklat kan det förklaras med nya roller för backarna och mittfältarna i försvarsspelet och mer djupledsspel i anfallsspelet.
- Vi har lite fler olika sätt att spela på i år. Vi kan anpassa oss efter motståndet på så sätt att vi vet hur vi ska agera mot ett visst lag. Dessutom har vi lättare att spela ett aggressivt försvarsspel, berättar Rosendahl.
Hammarby har mer eller mindre samma spelartrupp som i fjol, skillnaden är främst att dribblern Andreas Eskhult försvunnit och passningsspecialisten Jonas Holgersson kommit tillbaka.
Och generationsskifte låter vänta på sig.
Göran Rosendahl, 35, har ju sällskap av jämnåriga Patrik Sandell, Mikael Larsson och Jonas Holgersson samt åldermannen Stefan Jonsson som fyller 41 nästa år.
- När man var ung så ville man ju bli så bra som möjligt för egen del, nu när man är äldre så undrar man ju mer hur bra det kan gå för laget. Har man hållit på så här länge som jag har så är det kul att prova lite nya grejer. Därför är de nya detaljerna i spelet roligt, säger Göran Rosendahl.
I mars är det SM-final på Studenternas i Uppsala, men om Hammarby spelar sin femte final på sex år återstår att se.
- Det gäller att inte vara så resultatfixerad. Det gäller att hitta glädjen i vardagen, det måste vara kul att spela och kul att träna. Jag orkar inte ha det så att jag är jättebesviken i flera dagar om vi förlorat en match, då hade ju livet rasat efter SM-finalen till exempel. Vi får se hur det blir, om vi kan få det här nya att fungera. Då kan det räcka långt.

Källa: TT.

Skriven av: Gustaf Lindborg