Vodnik World Cup-mästare år 2004

publicerat 2004-11-01

I finalen av World Cup igår möttes inte helt oväntat Vodnik från Arkhangelsk i Ryssland och Sverige-hoppet Sandvikens AIK. Ett mycket spelskickligt Vodnik vann matchen efter att äntligen ha "spelat ut" i vad som sägs vara World Cup-historiens bästa final.

Bucklan till Vodnik!
Bucklan till Vodnik! Foto: Torbjörn Lindquist

I en riktigt bra final ska det gärna vara målrikt och spännande. Det förstnämnda klarade i alla fall den här finalen. Efter att det spelats 3 kvartsfinaler i rad med 1-0-resultat så blev det nu ketchupeffekten - 5 mål på de 12 första spelminuterna!
Redan i första minuten pangade Stefan Andersson in 1-0 på en hörna. Lyckan blev dock inte lång då Alexander Tjukavin kvitterade (i 3:e minuten) och Mikhail Sveshnikov förde Vodnik upp i 2-1-ledning (i 5:e minuten). 3 minuter senare ökar Sergej Obuhov på till 3-1 till Vodnik. Efter en frislagsvariant får Sergej Obuhov tag på bollen och skrinnar igenom ett Sandvikenförsvar och prickar in en distinkt avslutning. Detta mål blev för övrigt Sergei Obuhovs ändå mål i hela cupen.
Vid denna tidpunkt kunde man ana att ryssarna kanske skulle rycka resultatmässigt, men då knackade Daniel Eriksson upp en lyra till Henrik Hagberg som fri med Ilyas Khandaev flippade upp bollen i nät.

Efter första kvarten så sänktes tempot något. Det är ju förklarligt då matchen inledningsvis haft 5 mål och ett ursinnigt tempo. Vodnik, som tidigare under cupen spelat väldigt disciplinerat och nästan defensivt, körde nu för fullt och skapade en hel del framåt. En av matchens bästa spelare var Rinat Shamsutov och i 23:e minuten var han framme med ett bra skott som Sandvikens nye målvakt Gabriel Bridholm räddade, men Vodniks Alexander Tjukavin petade in returen. Det målet betydde 4-2 till Vodnik.
Första halvlek inleddes med många mål och så avslutades den också. Rinat Shamsutov tog sig fram längs högra sargen trots att han var bevakad av 2-3 Sandvikenspelare, och slog med en hand in bollen i boxen framför mål. Där snor Maxim Chermnykh åt sig bollen och vispar in den i nät. Med det målet trodde man återigen att Vodnik ryckt ifrån men Sandvikens AIK ville annorlunda. Daniel Eriksson slog återigen en lyra men den här gången tog Gustav Björkman ner bollen och sköt med ryggen mot mål in nystanet i mål.

5-3 till Vodnik i paus alltså men det var snarare i underkant än överkant. Fantastiskt bra spel av Vodnik där spelarna - precis som SVT24:s kommentator Chris Härenstam sa - mer liknade balettdansare än bandyspelare. Ingen i Sandvikens AIK imponerade direkt, möjligen Daniel Eriksson även om försvarsspelet då och då var riktigt slappt.

Sandvikens reduceringsjakt stötte på problem i andra halvlek då Daniel Mossberg utvisades 6 minuter för våldsamt slag. Ännu värre blev det för Sandvikens AIK när Vodniks Alexander Tjukavin återigen var fram, denna gång på en hörnretur. Hattrick av Alexander Tjukavin innebar det.
Sandvikarna ville inte ge upp än utan knappt 5 minuter senare har Magnus Muhrén reducerat till 4-6. I den här matchen hade Murren återigen rätt tröja, i semifinalen tvingades han ju spela i #2 efter att hans ordinarie tröja stulits under natten!

Sandvikens AIK började allt mer ta sig in i matchen. Magnus Muhrén och framförallt Gustav Björkman började tända till när dom matades med lyror från Daniel Eriksson. En annan bidragande orsak till att Sandvikens AIK tog sig in i matchen mer vara att Vodnik började tänka mer defensivt.
Men sport i allmänhet och bandy i synnerhet är inte logisk. Så istället var det Vodnik som gjorde mål. Med knappa kvarten kvar gör Mikhail Sveshnikov en av sina berömda soloåkningar innan han lägger in bollen i bortre burgaveln.

Det målet avgjorde matchen och de 2 kvarvarande målen som Patrik Nilsson och Rinat Shamsutov gjorde var betydelselösa för utgången.
Vodnik vann finalen med imponerande spel och siffrorna 8-5. Bäst hos ryssarna var utan tvekan världsartisten Mikhail Sveshnikov, men även måltjuven Alexander Tjukavin och Rinat Shamsutov som i finalen lite otippat agerade slitvarg!
Bäst i Sandvikens AIK är svårare att utse någon men Daniel Eriksson befäster sin position som Sveriges bästa back och Gustav Björkman visar att han borde vistas i Kenth Hultqvist tankar.

Vodnik är mycket välförtjänta vinnare av Ljusdal World Cup 2004!