Helsingfors pressar regernade mästarna till avgörande match

publicerat 2003-03-09

För första gången i mitt liv så har jag nu bevittnat en helfinsk uppgöresle. De tidigare gånger jag sett finsk bandy är under World Cup, och där spelar de finska lagen mycket sällan mot varandra. Tyvärr fanns det inte några matchprogram och alla kommentarer på matchen var på finska, så jag har ej tillgång till namnen på alla spelare, och jag frånsäger mig allt ansvar för stavning av de namn jag fick från vänliga åskådare. Den första matchen i semifinalserien slutade 9-0 till Tornio och Helsinfors kom till Gränsvallen mycket revanchsugna.

Tornio är det aggresivare laget, medan Helsingfors backar hem och satsar mycket på kontingar i den första halvleken. Första riktiga målchansen kommer efter 8 minuters spel. Det är Tornios nummer 94 som får på ett bra skott, men en mycket bra spelande målvakt i Helsingfors räddar. I anfallet efter är det Helsingforsspelaren Mika Muttikainen som får på
en riktig rökare, men även detta skott slutar i målvaktens famn. Det tar dock inte mer än ett par minuter innan ToPV tar ledningen med 1-0 genom nummer 98.8 Ville Pekka, på pass av Jukka Ohtonen. Tornio fortsätte att skapa mycket och efter dryga kvartens spel kommer deras 7 i ett bra läge, men lyfter strax utanför. Helsingfors spelar ett mycket hårt spel, men det ligger hela tiden precis på rätt sida gränsen.

Båda lagen har fina chanser, även om Tornio har de flesta. Ett mycket bra målvaktsspel gör dock att siffrorna hålls ner rejält i den första halvleken. Efter 33 minuters spel är Ville Pekka på väg fri men Helsingforsmålvakten gör en mycket fin utrusning och är först på bollen. Ville Pekka hinner dock inte veja, utan gör en ordentlig volt när han krockar med motståndarmålisen. Bara minuten senare åker Helsinfors Mika Muttikainen ut 10 minuter, och strax innan halvleken är slut får Helsingfors även sin nummer 8, Lavi, utvisad 5 minuter. Frislaget som Tornio får i samband med utvisningen skjuter man i stolpen. Ytterligare ett par riktigt bra målchanser hinner de med innan halvtid, men när dommaren blåser av spelet står det fortfarande bara 1-0 till Tornio.

Helsingfors som spelade första halvlek i motvind får i den andra istället vinden i ryggen. Man börjar också den andra halvleken mer offensivt och skapar 3 minuter in i den ett mycket bra läge, men en miss på returen gör att det rinner ut i sanden. Ett par minuter senare får Helsonfors nr 15, Lauri Söderström till ett långskott som letar sig in i nätmaskorna, och innebär kvittering till 1-1. Knappa minuten har gått efter målet när Tornio slarvar i försvaret och Mika Muttikainen får tag i ett felpass. Men Tornios målvakt spelar duktigt och räddar Mikas friläge till en hörna. Hörnan blir dock resultatlös. En kvart in i halvleken får Tornio till ett riktigt bra anfall, men Helsingforsmålvakten räddar åter och startar en kontring, som resulterar i att nr 10 gör 1-2. Fem minuter efter målet skapar Helsingfors ytterligare en riktigt bra målchans, men deras nr 18 missar öppet mål.

I den 73:e matchminuten är jag med om någonting för mig nytt. Ett av lagen tar en Time Out. Det är inte alls så dumt att få en möjlighet att samla ihop laget och det är kanske något att införa även i Sverige. Med kvarten kvar börjar Tornio att trycka på ordentligt med hela laget och jagar frenetiskt en kvittering. Tornios nr 7 och nr 94 är hela tiden och oroar, men de lyckas inte få bollen hela vägen in i mål. Stax innan full tid lyckas dock Helsinfors med att göra 1-3, återigen genom nummer 15 Lauri Söderström. Tornio fortsätter att jobba, men lyckas inte komma hela vägen in för att göra mål. Strax innan slutsignalen får Helsinfors spelare nummer 18 utvisning 10 minuter för fasthållning.

När matchen är slut har Helsingfors vunnit med 1-3. Tornio hade flera mycket bra individuella spelare, bland annat målvakten, Ville Pekka, samt nummer 7 och 94. Helsingfors å andra sidan hade inga spelare som stod ut speciellt från mängden, utan segern var en riktig laginsats.