Bandysidan.nu


Fredagsbrevet - 10:e september 2004

publicerat 2004-09-10

"Fredagsbrevet?" Undrar ni, "Vad är det"? Jo det är något nytt vi har här på Bandysidan och kan liknas lite vid en krönika, men till skillnad från en "vanlig" så är här allt tillåtet att skriva om så länge ämnet är bandy på ett eller annat sätt. Här skrivs renodlade krönikor, nyhetssammanfattningar, längre specialinriktade reportage och intervjuer, roliga bandyhistorier och listor, bandyfloskler, med mera, med mera.
Som namnet antyder så utkommer Fredagsbrevet på fredagar, och det varje fredag förhoppningsvis.
Det är jag undertecknad, Gustaf Lindborg, som kommer att skriva dessa Fredagsbrev, men det är inte omöjligt att en gästskribent får skriva en fredag då och då. Allt är nämligen för att variera innehållet så att det blir så nytt, fräsch och roligt som möjligt varje fredag!

Vad är då temat för denna fredag? Jo, jag ställer mig frågan: Är bandyn enbart en vintersport? Visst pågår Norra- och Södra Allsvenskan från början på november till början på januari, och Elitserien och Fortsättningsallsvenskan från början på januari till slutet på februari. Plus slutspelet. Tillsammans blir det närmare 25 veckor med bandyhögtryck. Inte så mycket kan tyckas, speciellt inte om man dra paralleller till andra "svenska" sporter.
Jag, däremot, vill påstå att bandysäsongen håller på i 48 av dom 52 veckorna som året innehåller!
Jag ska berätta hur jag tänker.

Vi kan väl komma överens om att bandyn börjar i september. Då börjar klubbarna försäsongsprogram på allvar. Det är träningsläger, vanliga träningar, träningsmatcher. Dessutom har vi en massa cuper, speciellt detta bandyår. Exempelvis nystartade Champions Cup i Edsbyn, som jag och många andra har riktigt, riktigt höga förväntning på. Sveriges toppkvartett möter två av Rysslands bästa lag, kryddat med Hälsinglagen Bollnäs GoIF och Brobergs IF, som tillsammans gör upp i en högklassig Cup.
Kanske rent av högklassigare än klassikern World Cup, eller Dex om ni hellre vill det. Att dom renoverat om World Cup är ju ändå lite intressant, med bland annat en "jumbogrupp" (som lite ironiskt nog innehåller IFK Vänersborg, som normalt sätt ska leka hem den gruppen). Dessutom finns fyra starka Ryska lag med i Cupen, samtidigt som dom på ett smart sätt lyckats sålla bort lite brögäng från bland annat Norge och USA i och med jumbogruppen.
Här har arrangören gjort ett bra jobb - cred till er.

Där har vi ett späckat bandyschema igenom september och oktober. Tilläggas ska också att vissa av klubbarna fortfarande jobbar på nya namn under sensommaren/hösten. Falu BS och IFK Motala har ju sagt att dom är ute efter påfyllnad, förmodligen från det stora landet i öst. En annan klubb som fortfarande jobbar på namn är Katrineholms SK.

I november vet vi ju alla vad som börjar - Allsvenskan! Och som vi längtar! Ett tecken som tyder på bandyfeber här är när man döper nya akvariefirrarna efter bandyspelarna; Timo (Oksanen), Tommy (Österberg), Patrik (Larsson) och Hans (Åström). Kalla mig tokig.
Något jag är nyfiken på i november är hur Västanfors IF klarar sig. Är dom fågel eller fisk? Förmodligen fisk, något annat vore en stor sensation om inte Fläkten åkte ur. Men man vet ju aldrig. De nya Faluspelarna Mattias Nyström och Viktor Funcke kan säkert ge laget en knuff framåt, och Daniel Uddenberg och [spelarna=695] är duktiga spelare med Allsvensk klass, men dom två börjar så smått sjunga på sista versen, om man säger så.
Några andra saker som blir intressant att se är hur Kalix Bandys nyförvärv Mikko Aarni klarar sig. Man har ju hört en hel del om denna jättetalang, men ännu ej sett något. Den första december gästar Kalix Bollnäs på Sävstaås och då blir det riktigt, riktigt spännande att se Mikko.
Fler intressanta saker att se hur det blir när allsvenskan börjar i november: Hur det går för Svenska Mästarna Edsbyns IF som tappat ett gäng världsspelare, en annan intressant sak att se hur det går är hur det går för Västerås SK som numer har Sveriges båda landslagsmålvakter, en tredje och sista spännande sak är att se hur det går för nederlagstippade Falu BS och IFK Motala. Det finns naturligtvis mer saker men vi nöjer oss med det så länge.

Sen har vi naturligtvis december; annandagsmånaden! Sandvikens AIK - Falu BS drar ju en del folk men är väl inte sådär superhett. Hammarby IF var från början tänkt att möta IF Vindhemspojkarna men vi vet ju hur det gick med dem, så nu får Bajen istället möta Västanfors IF. Och Brobergs IF får ett riktigt helsike i och med att få Kalix Bandy bort, inget lag vill ha den resan.
I södergruppen har vi också ett par mycket intressant annandagsderbyn. Gripen/Trollhättan BK - IFK Vänersborg och Katrineholms SK - Villa Lidköping BK är två toppmatcher som säkerligen drar över 5000 pers var, men naturligtvis ville vi se Villa Lidköping BK mot IFK Vänersborg mot varandra! Fy skäms till dem som utformat säsongens program.
Sen har jag sparat det bästa derbyt sist, annandagsderbynas annandagsderby, det största av alla med mest folk; Bollnäs GoIF - Edsbyns IF! Utan att bli för färgad så måste ju detta vara den största matchen på annandagen, och publikrekorden brukar slås på löpande band (som nådde sin kulmen 2000 då 8141 kom till Åsen). Inget publikrekord i år dock då Giffarna begränsat biljetterna till 7000, räkna dock med att ytterliggare ett par hundra trycks in.
Matcherna brukar alltid blir riktigt heta med långa uppladdningar på flera dagar, och inte blir det lugnare av att Edsbyns IF är Svenska Mästare.

Det var december det och nästa månad - 2005:s första - är januari och då inleds bandysäsongen på allvar när det blir Elitserie och Fortsättnings Allsvenska. Jag ska berätta vilka lag jag tror spelar Elitseriebandy, och observera att jag tar lagen i bokstavsordning: Bollnäs GoIF, Edsbyns IF, Hammarby IF, Sandvikens AIK, Vetlanda BK, Villa Lidköping BK, IFK Vänersborg och sist men inte minst Västerås SK. Det finns några lag jag tror kan utmana och då i första hand Boltic/Göta, Brobergs IF och Katrineholms SK. Mer än så tänker jag inte gå in på mina tips här, men jag kan utlova många roliga tips senare här på Bandysidan, både på det ena och andra sättet. Så håll ögonen öppna!
I januari inleds ju också VM i Kazan i Ryssland. VM:et håller på mellan 29:e januari och 6:e februari, och det finns många frågor jag ställer mig inför fighterna i Kazan. Kommer Finland att kunna upprepa bragden från i vintras? Vad kommer Ryssland att göra för att återta tronen, och visst måste Mikhail Sveshnikov få vara med? Vem kommer att ersätta "Murren" i Svenska landslaget? Frågorna är många och vi ser framemot VM i Kazan och hoppas innerligt på TV-sändningar av SVT, om inte i ettan eller tvåan så i 24:an.

VM är slut och vips är vi inne i februari. Februari - månaden då slutspelslagen utses! Jag har funderat lite hur jag tror att Elitserien kommer att sluta och kommit fram till följande:

Hammarby IF
Västerås SK
Sandvikens AIK
Villa Lidköping BK
Edsbyns IF
Vetlanda BK

IFK Vänersborg
Bollnäs GoIF

Inte heller detta tips tänker jag gå in på närmare, mer tips kommer längre fram, men jag kan väl säga som så att jag tror mycket på gamla storlaget Vetlanda BK.

Mars månad är den stora slutspelsmånaden, månaden då bandyn avgörs i Sverige. Men tyvärr är det slutspelat för hälften av de allsvenska lagen redan halva vägen in i februari och under hela mars. Ett stort, stort problem som diskuterats tidigare, både ekonomiskt och sportsligt för klubbarna som drabbas. Jag har ingen patentlösning på problemet, men i Edsbyns IF verkar man ju ha det så kanske ska man gå den linjen. Ärligt så vet jag inte men dagens läge kan inte fortgå.
I alla fall. Vi får hoppas att det inte blir några skandalscener i slutspelet som i våras, gärna hett och spektakulärt men inga skandaler tack. Att hota domaren är att sjunka långt under havsbotten. Avstängningen som skedde var helt och hållet berättigad och nästa säsong ser vi nog Per Fosshaug i Ryssland och Zorkij.
Jag tror i alla fall att slutspelet kommer att bjuda på många intressanta matcher, och jag tycker svensk bandy ser stark ut trots att många stjärnor lämnat landet.

Efter SM-finalen den tredje söndagen i mars råder det lite av baksmälla i bandysverige. Ändå tar inte klubbarnas arbete slut - tvärtom. I april och maj börjar klubbarna jobba på att hitta spelare till nästa säsong. Ett vårtecken så gått som något är att Fredrik Rinaldo eller Sergej Lomanov är på väg till just Din klubb.
Dessutom jobbar klubbarna för fulla muggar för att finansiera sin existens under våren och sommaren som naturligtvis är den svåraste tiden. Lotterier, aktioner, kassar, bensin, souvenirer och gud vet allt säljs som vatten i Sahara.

Så här hålls det på in i juli innan spelarna och kanslierna tar ledigt under större delen av augusti. Alltså är augusti den enda månad då klubbarna inte jobbar något. Därför kan man också säga att augusti är den tråkigaste bandymånaden.
Alltså; bandysäsongen håller på i 48 veckor!


Nästa vecka, på fredag, kommer ett nytt fredagsbrev. Har ni några idéer till innehåll, floskler listor, eller vadsomhelst, skicka ett e-post till gustaf.lindborg@bandysidan.nu!

Skriven av: Gustaf Lindborg