Bandysidan.nu


Silly Season-genomgång - Vänersborg

publicerat 2004-08-08

IFK Vänersborg är det femtonde och näst sista lag ut i denna Silly Season-serie, och Vänersborgarna kommer till vintern att bli ett av de mest sargade lagen, om man ska tro undertecknad.

Jag är en beundrare av den finska anfallsduon Ari Holopainen och Sami Laakkonen. De kompletterar varandras spelstilar utmärkt, de har fart under grillorna och bra passningsspel, och framför allt; de är riktigt högklassiga avslutare. Det är ett riktigt, riktigt tungt att mista båda dessa super-finnar.

Men det är inte bara dessa två som är tunga avbräck för klubben. Förutom Ari Holopainen (som går till Villa Lidköping BK) och Sami Laakkonen (som går till Vodnik), så tappar man också Joakim Larsson Lantz (till Villa), Martin Arvidsson (också till Villa), samt Mats Fröberg.

Spelarna som lämnar IFK Vänersborg är alla jämna, tunga namn. Förutom Ari och Sami tror jag den tyngsta förlusten är Martin Arvidsson. Det han speciellt just Martin Arvidsson som samlat upp bollen på egen planhalva, tagit dom avgörande skären på mittplan medan forwards åkt i djupled, och sedan dragit i väg en passning till någon av dem. Passningarna, och då speciellt de avgörande passningarna på offensiv planhalva, kommer klubben att sakna i vinter.

Att annat tungt namn är ju Jocke Larsson, målvakten. 26-årige Jocke Larsson, från början ifrån Vetlanda BK, är en lugn, trygg och säker målvakt som sällan eller aldrig gör några plattmatcher. Två A-landskamper bevisar det.

"Gamlingen" Mats Fröberg lägger inför kommande säsong av med spelandet, men finns väl på ett eller annat sätt kvar inom föreningen, har dålig koll på det. Men i Mats Fröberg tappar man en hel del, speciellt rutin, massor med rutin! Efter ca 20-22 år som A-lagspelare och 10 år i klubben, så försvinner som sagt rutin, men även en mycket bra bandyspelare.

IFK Vänersborg har alltså tappat fem mycket slagkraftiga spelare, bland annat två anfallare av yttersta världsklass och en av Sveriges bästa målvakt. Alltså måste klubben ha några bra spelare på värvningskontot också, om det ska bli bra.
Nyförvärven hittills är Peter Johansson (ifrån IK Sirius BK), Jonas Berner (ifrån Blåsut BK), Lars Fall (ifrån Ljusdals BK), Mikhail Pasjkin (ifrån Katrineholms SK), samt Mattias Larsson (ifrån IFK Motala)

Målvakten Peter "Löken" Johansson är den som ska ta över burvaktandet i IFK-kassen efter Jocke Larsson. "Löken" är en ganska bra målvakt, och han har haft en orättvis uppgift i Sirius, men jag tycker ändå att Jocke Larsson är minst ett snäpp bättre.

En bra halva har i alla fall IFK fått i och med den tidigare LBK:aren Lars Fall. Killen är bara 20 år, och vindsnabb i de matcher jag har sett. En framtidsman som kommer att finta bort många backar i vinter.

Matias "Bissen" Larsson kommer närmast ifrån IFK Motala, men har tidigare spelat i bland annat Bollnäs GoIF så jag "kan honom" rätt bra. Bra skott, bra straffskytt. Kanske lite långsam i skridskoåkningen.

Det fjärde nyförvärvet är förmodligen det bästa; anfallsesset Misja Pasjkin ifrån Katrineholm. Förra säsongen blev det 29 mål och 6 assist, vilket är bra! En spelare som i framtiden kan utvecklas till en riktig stjärna.

Jonas Berner vet jag inget om mer än att han är 35 år och närmast kommer ifrån Blåsut BK.

Sammanfattningsdags. Jag tycker IFK har lyckats värva flera bra och lovande spelare, men ingen som nåt upp till kalibern som de som stuckigt hade. Det positiva är väl snittåldern; på spelarna som försvunnit är den nästan 32, men på nyförvärven 27.

Nyförvärv: Misja Pasjkin, Katrineholm, Matias "Bissen" Larsson, Motala, Peter "Löken" Johansson, Sirius, Lars Fall, Ljusdal, och Jonas Berner, Blåsut.

Spelarförluster: Ari Holopainen, Villa, Martin Arvidsson, Villa, Jocke Larsson, Villa, Sami Laakkonen, Vodnik, och Mats Fröberg, slutar.

Skriven av: Gustaf Lindborg