Norge förlorar hård match

publicerat 2009-01-22

Norge spelade idag en match om 4:eplatsen i A-gruppen i bandyVM. Efter en väl genomförd första halvlek med hårt men just spel hettade det till på allvar i den andra och det delades ut två röda kort till de norska grabbarna.

Stor kalabalik i Kazahkstan-Norge
Stor kalabalik i Kazahkstan-Norge Foto:

Man kan inte direkt säga att Norge hade domaren med sig i den andra halvleken, där ett antal mer eller mindre underliga domslut resulterade i ett flertal spelare i utvisningsbåset, och två ytterligare i omklädningsrummet. Som minst hade Norge 6 utespelare på planen, och domaren var i samband med det andra matchstraffet på väg att blåsa av matchen, men blev tillrättavisad och efter flera minuters diskussion kunde matchen fortsätta.

Spelmässigt ligger Norge bra med i den första halvleken, men lyckas inte sätta sina chanser. De går till pausvila med ett underläge 3-1, men hade bud på ett par mål till. Några minuter in i den andra halvleken gör Kazakhstan 4-1 genom Vjacheslav Bronnikov. Norges Kjetil G. Johansen reducerar till 4-2 i den 58:e minuten och det känns som att Norge är på gång, men Kazakhstan ökar direkt på ledningen till 5-2 och sedan kommer en period med mängder av utvisningar.

Vjacheslav Bronnikov får 10 minuters utvisning för ojust spel och samband med de efterföljand diskussionerna får Jonas Grøterud 10 minuter för olämpligt uppträdande. 10 minuter senare har Norge fått ytterligare 2 10-minutersutvisningar samt 2 grova matchstraff, först Påhl Hanssen och därefter Marius Austad. När domaren dömer det andra röda kortet blåser han av matchen och en häftig diskussion utbryter, innan han fem minuter senare blåser igång matchen igen.

Kazakhstan vinner matchen med 7-2, och på den efterföljande presskonferensen är de båda lagen eniga om att domaren inte hade kontroll på matchen, även om Norge uttryckte det i de häftigare termerna av domarskandal. Om man inte vet att det krävs fem röda kort innan man bryter en match har man inte i ett VM att göra, säger Norges förbundskapten Erik Nordbrenden. Vi gick in för att vinna matchen, och visa den samlade pressen att de hade fel när de alla sagt att Sverige ska möta Kazakhstan i semifinalen. Det är bara synd att tre finska domare (huvuddomare Juha-Matti Kanniainen, red. anm.) ska ödelägga matchen, inte bara för oss utan matchen som helhet. På frågan om han under de 17 VM han varit spelare eller ledare varit med om något liknande svarar han i det närmaste uppgivet att han aldrig varit med på maken.

Skriven av: Torbjörn Lindquist