Bandysidan.nu


Silly Season-genomgång av IFK Motala

publicerat 2004-07-17

Södra Allsvenskans fjärde lag är IFK Motala. IFK Motala som är en av de allra största förlorarna i årets Silly Season där dom tappat åtta spelare och bara ersatt tre.

Förutom tränare Pär Höckert så har dessa spelare lämnat klubben: Patrik Hellman till Villa Lidköping BK, Thomas Påhlsson som slutar, Anders Lindén till Falu BS, Mattias Larsson till IFK Vänersborg, Johan Thorsson till IF Vindhemspojkarna, Patrik Styrbjörn till Gripen/Trollhättan BK, Andreas Broberg till Katrineholms SK och Lars Buskqvist som går till Örebro SK.

Jag kommer inte att gå igenom alla åtta spelare, men tre-fyra av dom viktigaste vill jag nämna. En av dom viktigaste är Thomas Påhlsson som lägger skridskona på hyllan. "Pålle" gjorde förra säsongen 16 mål och 11 assist, vilket gav honom en andraplats i IFK Motala:s interna poängliga. Dessutom är, eller rättare sagt var, han en verklig ledarfigur med sina 40 år.

En annan viktig spelare hos IFK Motala förra säsongen var Mattias Larsson som gjorde flest mål för i klubben av alla - 20 stycken. Jag hade själv nöjet att följa 28-årige Mattias Larsson en säsong i Bollnäs GoIF, och jag minns att han är en vass avslutare som platsar i de flesta lag. Här tappar IFK Motala en mycket giftig anfallare till IFK Vänersborg.

IFK Motala har också tappat några mer defensivt duktiga spelare. Andreas Broberg som går till Katrineholms SK och Anders Lindén som går till Falu BS är två bra exempel på det. Anders Lindén är en ung och spelskicklig back/mittfältare, men kanske väger han lite lätt?

Den andra mer defensiva spelaren är Andreas Broberg. 28-årige Andreas Broberg har dessutom en förmåga att hitta målet, det gjorde han 13 gånger i vintras. Styrkor förutom det är främst smidigheten och skridskoåkningen.

Nu har vi tagit upp dom, enligt mig, fyra tyngsta spelarförlusterna hos IFK Motala, men klubben har faktiskt värvat tre spelare också. Peder Mannerberg ifrån Tranås BoIS, Jarno Alatalo ifrån Tranås BoIS och sist men inte minst Jurij Nikulshin ifrån Raketa, är klubbens nyförvärv hittills. Dessutom har IFK Motala äntligen hittat ersättare åt tränare Pär Höckert - en duo bestående av Östen Eriksson och Håkan Rohlén. Östen Eriksson är ny i klubben medan Håkan Rohlén varit hjälptränare under Pär Höckert.

En offensiv ersättare till Thomas Påhlsson kan vara Jarno Alatalo som närmast kommer ifrån Tranås BoIS. I Tranås BoIS blev det i vintras fullt godkända 20 mål på 7 matcher för 30-årige Jarno Alatalo. Det ska dock påpekas att steget mellan division 1 och allsvenskan är stort, större än de flesta tror. Skulle tippa på att 20 mål i division 1 är 5-6 mål i allsvenskan.

Ett annat offensivt nyförvärv, som också kommer ifrån Tranås BoIS, är Peder Mannerberg. Peder Mannerberg kan både spela som offensiv mittfältare men också som renodlad anfallare, något som han tidigare gjort med framgång i Vetlanda BK.

Defensivt har IFK Motala också försökt hitta en ersättare till Anders Lindén. Denne ersättare skulle i så fall heta Jurij Nikulshin och komma ifrån ryska Raketa. Jag har dålig koll på Jurij Nikulshin, det ända jag vet är att han är 34 år och spelfördelare på mitten.

Återigen tid att sammanfatta en Silly Season-genomgång, och jag ska på en gång avslöja att jag tvivlar på detta lagbygge. IFK Motala har nu tappat åtta spelare och endast ersatt dessa med tre nya, och två av dessa tre är division 1-spelare. Det säger sig själv, jag behöver inte kackla så mycket om det.

Om IFK Motala ska undvika att åka ur högsta serien så krävs tre saker: 1) Ett till nyförvärv, en allsvensk spelare som kan avgöra matcher som står och väger. Sådana spelare växer inte på träd såhär sent på säsongen.

2) Att 5-6 av klubbens ungdomar får chansen, och att dom tar den. Det saknas nämligen många platsen i laget efter åtta spelarförluster.

3) Men det allra viktigaste om IFK Motala ska hålla sig kvar i högsta serien är ändå "tur"! Turen laget haft i slutskedet på säsongen de senaste åren som gjort att de inte åkt ur måste fortsätta hålla i sig. Har man inte flytet med sig så vinner inte de bästa lag.

Men som jag sagt tidigare; jag tror IFK Motala får tampas mot division 1-lag säsongen 05/06.

Nyförvärv hittills är Peder Mannerberg ifrån Tranås BoIS, Jarno Alatalo ifrån Tranås BoIS och Jurij Nikulshin ifrån Raketa.

Spelarförluster hittills är Patrik Hellman till Villa Lidköping BK, Thomas Påhlsson som slutar, Anders Lindén till Falu BS, Mattias Larsson till IFK Vänersborg, Johan Thorsson till IF Vindhemspojkarna, Patrik Styrbjörn till Gripen/Trollhättan BK, Andreas Broberg till Katrineholms SK och Lars Buskqvist som går till Örebro SK.

Skriven av: Gustaf Lindborg