Dynamo cupmästare

publicerat 2006-10-29

Årets final i World Cup spelas mellan Dynamo (Moscow) och Zorkij och är den första helryska finalen i cupens historia. Tidigare under säsongen har Dynamo och Zorkij möts två gånger. Den första gången under Ryska Cupen, där Zorkij vann med 6-5 och Dynamo vann finalen i Champions cup med 2-1.

Misha Sveschnikov tar emot cup-bucklan
Misha Sveschnikov tar emot cup-bucklan Foto: Torbjörn Lindquist

I den 4:e matchminuten blir Zorkijs lagkapten Oleg Chubinskij utvisad för en bentackling. Strax därpå får Dynamo ett frislag strax utanför straffområdet. Frislaget petas till Sergej Lomanov som sätter skottet i krysset. Dynamo leder därmed med 1-0. I den 9:e minuter gör Daniel Mossberg en snygg åkning från mittplanen och är på väg in med en passning innåt bakåt, men får inte fram bollen. Han får med sig en hörna, som dock blir resultatlös. I den 12:e matchminuten kommer nästa utvisning i matchen, det är Zorkijs nummer 91 Johan Esplund som får den. I den 18:e matchminuten får Dynamo en hörna som Evgenij Ivanushkin sätter i mål. Dynamo leder nu med 2-0. Två minuter senare får senaste målskytten Evgenij Ivanushkin en utvisning för fasthållning. Nästa utvisning i matchen kom i den 22:a matchminuten och tilldelades Pavel Franz. Zorkij drabbas av en utvisning i den 24:e matchminuten, det är Jurij Loginov som utvisas 6 minuter för ojust tackling. Strax därefter kommer reduceringen till 2-1 genom Sergej Burlakov i Zorkij, framspelad av Daniel Mossberg. Halvtidsresultatet skrivs till 2-1.

En dryg minut in i andra halvlek kommer kvitteringen efter en finfin framspelning av Johan Andersson till Sergeij Burlakov. Ställningen är nu 2-2. Drygt en och en halv minut senare i den 33:e matchminuten tar Zorkij ledningen i matchen genom Sami Lakkonen som blir framspelad av Johan Andersson. Två minuter senare, i den 35:e matchminuten utökar Zorkij sin ledning genom Jurij Loginov, till 4-2. Reducerungen till 4-3 kommer i den 40:e matchminuten på hörna, genom nummer 99 Sergej Obuhov. I den 45:e matchminuten får Zorkij en hörna som slås i mål av Valerij Grachev, Zorkij leder nu med 5-3. Efter en brytning på egen planhalva, i den 49:e matchminuten, får Zorkij till en kontring som resulterar i 6-3. Målet gjordes av Sami Lakkonen och passet kom från Daniel Andersson. I den 51:a matchminuten kommer en reducering från Dynamo genom Alexander Tjukavin, på hörna. Ställningen är nu 4-6. I den 56:e matchminuten får Dynamo frislag, detta slås rakt igenom muren och in i mål av Mikhail Sveshnikov. Ställningen är nu 5-6 och avslutningen på den här finalen kommer att bli mycket spännande. Kvitteringen kommer i den 61:a matchminuten, målskytt är Dmitrij Starikov. Matchen slutar 6-6 efter ordinare tid så nu blir det sudden death.

I den 2:a minuten i sudden death får Dynamo en hörna som resulterar i en ny hörna. Denna andra hörna blir resultatlös. I den 4:e minuten av sudden death drabbas Zorkij ev en utvisning, det är Petr Zakharov som får den. Ny hörna för Dynamo i den 5:e minuten av sudden death också denna bli resultatlös. I den 6:e minuten i sudden death får Dynamo ett frislag som dock inte resulterar i något. Ytterligare en hörna för Dynamo i den 8:e minuten i sudden death, denna hörna resulterar i mål och denna final är avgjord. Segerskytten heter Sergeij Obuhov och Dynamo vinner med 7-6. Grattis Dynamo!

Skriven av: Anna Lindquist