ibdb.bandysidan.nu        English
2014-05-17

Internet Bandy DataBase 10 år

Det var våren 2004 som Bollnäsbon Gustaf Lindborg sa till mig att Bandysidan.nu skulle behöva en databas över spelare, en “internet bandy database” som han uttryckte det. Jag hade tidigare funderat lite i samma banor, men när ytterligare en person kom och sparkade mig i ändan så tog jag tillfället i akt och skred till verket.

Jag tittade runt på olika sidor efter inspiration, och en sida som inspirerade mig en hel del var Elitprospect.com. Jag hade en lite annan filosofi dock och delade upp målskyttet i spelarstatistiken på gruppspel och slutspel, serielunken och försäsongscuper. Dessutom byggde jag systemet så att man genom att skriva en kod kan få en länk till en spelare, eller ett lag. Dessutom, om man länkar till en spelare så hamnar en länk tillbaka till artikeln från spelarens sida. Det går att länka till artiklar från lagsidorna också, men inte med samma automatik.

Den första spelare som lades in i systemet var Igor Gapanovich. Därefter har det gått i en ryslig fart och idag finns knappa 15000 spelare, ledare och domare inlagda i databasen. Som mest har vi haft målskyttar från fem länder (Sverige, Finland, Ryssland, Norge och USA), men idag har vi måskyttar bara från Sverige och Finland, och enbart resultat från Ryssland och Norge. Under en säsong provade vi att ha domarstatistik, vilket var mycket intressant, men tidskrävande. Vi hoppas kunna återinföra den i framtiden.

Genom åren har flera personer hjälpt till med spelare och statistik. Gustaf Lindborg hjälpte till lite första säsongen, utöver att ge mig den avgörande sparken. En annan person som hjälpte till väldigt mycket under de första åren var Evgeny Zhilin, som helt på egen hand fixade en stor portion spelarhistorik på ryska spelare. Även min fru Anna har hjälpt mig en hel del, dels genom att lägga in information och dels genom att stötta mig så jag har möjlighet att jobba med det här själv. Slutligen vill jag nämna de två personer som troligen lagt in mest information i databasen över dessa tio år, nämligen Tobias Jansson och Anki Nilsson. Därutöver har flera personer hjälpt till genom att maila information, laguppställningar med mera, däribland ett antal spelare med mer information om sig själva. Alla som på något sätt bidragit under åren ska ha ett stort tack. Det är tack vare er som IBDB varit i drift så länge, och kommer att fortsätta vara det även i framtiden.

Torbjörn Lindquist
Sökning
 Elitserien
 Damelit
 Välj land
 Senaste uppdatering
Bandysidan rekomenderar
 Logga in